Foto: Jesper Lange

Arbejdstilsynet giver bosted strakspåbud for sikkerheden

Sikkerheden er ifølge arbejdstilsynet ikke god nok på bostedet, hvor en 47-årige medarbejder blev forsøgt kvalt af en beboer.

I samarbejde med tv2.dk

 

Der er ikke den fornødne sikkerhed for medarbejderne på det bosted i Nordjylland, hvor en medarbejder i lørdags blev forsøgt kvalt af en beboer. 

Det mener Arbejdstilsynet, der torsdag har været på uanmeldt besøg og udstedt et strakspåbud om, at medarbejderne ikke må udsættes for en voldsrisiko ved udførelsen af deres arbejde i den fløj, hvor overfaldet skete.

Det bekræfter Arbejdstilsynet over for TV 2.

Det sker, efter at en 47-årig social- og sundhedsassistent på Bostedet Visborggaard ved Hadsund i Nordjylland lørdag blev forsøgt kvalt af en beboer.

Den kvindelige ansatte med 20 års erfaring blev reddet af to kolleger, hvoraf en af dem undervejs også blev udsat for vold. 

Men overfaldet lørdag aften var nær blevet en del af en sørgelig statistik.

Så sent som i påsken blev en medarbejder dræbt på et andet bosted i Danmark. Det skete den 25. marts på bostedet Lindegården ved Roskilde, da en 57-årig kvindelig ansat blev stukket ned af en beboer.

Dermed er fem medarbejdere på bosteder i Danmark blevet dræbt på jobbet over de seneste fire år, viser tal fra FOA. 

Ifølge FOA i Mariagerfjord har medarbejderne i flere måneder udtrykt bekymring over beboeren bag overfaldet, da han blandt andet truede med at gøre "som på Lindegården".

- Det er sandt, at FOA har tilkendegivet, at de var bekymrede over den beboer. Men der var sat ekstra personale på, og lørdag aften var de tre medarbejdere til fem beboere, sagde sektorchef Ole Bjerre fra Region Nordjyllands specialsektor onsdag aften.

Men trods det raser FOA over sikkerheden for medarbejderne.

- Overfaldet blev udført af en beboer, som tidligere har været truende over for de ansatte. Det viser endnu engang, at vi har helt fundamentale problemer med sikkerheden for de ansatte i både socialpsykiatrien og behandlingspsykiatrien, siger formand for medarbejdernes fagforbund FOA, Dennis Kristensen.

Bostedet Visborggaard afviser selv at udtale sig om sagen.

De to medarbejdere, der blev overfaldet, er begge blevet tilbudt psykologhjælp. Den ene er tilbage på arbejde, mens den anden fortsat er sygemeldt. 

I samarbejde med tv2.dk