Coronavirus: Studie viser, hvorfor det er en god ide at bruge mundbind - også selv om det er hjemmelavet og af stof

Et hjemmelavet stofbind reducerer coronasmitte. Men selvom de må bruges i udlandet, anbefaler Sundhedsstyrelsen dem ikke.

Mens flere studier og myndighederne i mange andre lande længe har anbefalet brugen af mundbind i forbindelse med at begrænse smitte med coronavirus, har de danske sundhedsmyndigheder og eksperter været tilbageholdende.

Det skyldes, at mundbind ifølge Sundhedsstyrelsen kan have den omvendte effekt.

quote Det udsagn er ikke kommet fra de danske myndigheder endnu, men lad os se, om vi ikke kan komme derhen imod

Jens Lundgren, professor

For bare 14 dage siden lød det således fra vicedirektøren i Sundhedsstyrelsen, Helene Probst, at der kan være en større risiko for smitte forbundet med at bruge mundbind, hvis man ikke bruger dem korrekt.

31. juli blev anbefalingerne imidlertid ændret, og Sundhedsstyrelsen anbefaler nu danskerne at bruge mundbind i situationer, hvor ”det er svært at holde afstand.”

Og et forsøg foretaget af flere forskere viser, hvorfor det kan være en god ide at bruge mundbind, hvis man for eksempel står i en tætpakket bus eller i et tog.

Professor: I Danmark er det stadig lidt grænseoverskridende

Mandag, hvor mange ferierende danskere er vendt tilbage på arbejde, har flere taget Sundhedsstyrelsens anbefalinger til sig, viser interviews foretaget af TV 2 på blandt andet Københavns Hovedbanegård.

Men flere rejsende oplyser også, at der ikke er tale om helt så mange mennesker, som de kunne have ønsket sig.

Ifølge professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Københavns Universitet, Jens Lundgren, er mundbindene et spørgsmål om tilvænning.

- I andre lande i Europa, hvor man er længere fremme i processen, er det mere naturligt. Men på førstedagen i Danmark er det stadig lidt grænseoverskridende, så det er noget, vi skal vænne hinanden til: at det er naturligt, og at det faktisk også er god stil, siger han til TV 2.

Jens Lundgren understreger, at mundbindet reducerer risikoen for, at man - hvis man selv er smittet uden at være klar over det - giver smitten videre til andre.

Han kan ikke med 100 procents sikkerhed sige, at det også virker den anden vej rundt - at man beskytter sig selv mod smitte fra andre.

- Den primære effekt af et mundbind er, at man beskytter andre mod sig selv, siger han.

Studie viser, hvor effektiv mundbind af stof er

Tilbage til forsøget, der viser, hvorfor mundbind reducerer risikoen for smittespredning med coronavirus.

I forbindelse med forsøget - der er blevet beskrevet i The Conversation, hvor forskerne selv skriver nyhederne - er der blevet optaget videoer af, hvad der sker, når mennesker taler, hoster eller nyser i forskellige situationer.

Af videoerne fremgår det, hvor meget partikler bliver spredt omkring en person i fire forskellige situationer.

Det gælder:

  1. Uden mundbind
  2. Et hjemmelavet stofmundbind med et lag stof
  3. Et hjemmelavet stofmundbind med to lag stof
  4. Et tre lags mundbind af medicinsk kvalitet - det vil sige, at mundbindet er fabriksfremstillet og CE-godkendt.

Studiet er desuden offentliggjort i tidsskriftet Thorax under det anerkendte medicinske tidsskrift British Medical Journal (BMJ), ligesom det er gengivet i tidsskriftet videnskab.dk, der har et samarbejde med The Conversation.

Du kan se resultatet i videoen.

Professor: I udlandet må mundbind gerne være af stof

Af studiet fremgår det, at den kirurgiske maske, som Sundhedsstyrelsen også anbefaler, er dét mundbind, der bedst begrænser spredningen af dråber fra munden - og dermed også det bedste til at begrænse smittespredning.

Men det fremgår også, at selv om Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler brugen af hjemmelavede stofmundbind, så begrænser også et hjemmelavet mundbind med to lag tydeligt smittespredningen.

Det samme er tilfældet med et hjemmelavet mundbind med kun ét lag, om end det ikke er i lige så stort omfang som den kirurgiske maske eller det hjemmelavede mundbind med to lag.

Ifølge Jens Lundgren vil myndighederne i udlandet sige, at så længe et mundbind er lavet korrekt, kan det sagtens være lavet af stof.

- Det udsagn er ikke kommet fra de danske myndigheder endnu, men lad os se, om vi ikke kan komme derhen imod. Man kan se i udlandet, at når man syer dem selv, så begynder man at udtrykke forskellige måder at være sig selv på også. Lad os se, om den mode ikke også udvikler sig her i landet.

Videoerne viser desuden tydeligt, hvorfor mange lande længe har anbefalet brugen af mundbind, da man kan se, hvor meget dråber fra en person uden nogen form for mundbind spreder sig ved tale, host og nys.

Det yderste stoflag skal være vandafvisende

Af studiet fremgår det, at der er flere faktorer, der afgør effektiviteten af de hjemmelavede masker, herunder materialet, antallet af lag, rækkefølgen af lagene og hvor tit mundbindet bliver vasket.

Samtidig lyder det, at anbefalingerne til hjemmelavede masker bør være, at de skal bestå af mindst tre lag.

- Et studie har vist, at et 12-lags mundbind var lige så effektivt som en kirurgisk maske, men at et mundbind med ét lag ikke beskyttede mod virus. Der er brug for flere beviser til at kunne informere om mere sikre design af stofmasker.

I artiklen fra The Conversation fremgår flere råd til, hvordan et hjemmelavede mundbind skal laves, herunder at det yderste lag skal være vandafvisende, ligesom brugen af tætvævet stof er bedre end stof, man kan se lys igennem.

Når man har brugt et medicinsk mundbind, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, skal det smides ud efter brug. Video: Asger Manuel Jørgensen

Ekstra månedlig udgift for familier på over 1000 kroner

I et indlæg i Information stillede seniorforsker ved Københavns Universitet, Henrik Prebensen, 28. juli - tre dage før de nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen - spørgsmålstegn ved den manglende debat om de høje udgifter, der er forbundet med et eventuelt krav om brug af mundbind for en almindelig dansk familie.

Ifølge hans beregninger, der er baseret på anbefalingerne, vil udgifterne til mundbind i en familie med to arbejdende forældre og to skolesøgende børn være 1276,8 kroner.

Det skyldes, at prisen for et styk kirurgisk mundbind er 5,70 kroner - forudsat af at man køber en æske med 50 mundbind fremstillet af Evercare til en pris på 285 kroner.

Enhedslisten meldte lørdag ud, at partiet vil arbejde for at gøre mundbind gratis for lavindkomstgrupper.

Med anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen fredag blev der på apoteker og flere andre steder hurtigt udsolgt af de kirurgiske mundbind.

Lars Frelle-Petersen, der er medlemsdirektør i Dansk Industri, oplyser mandag til nyhedsbureauet Ritzau, at der er ”massevis af mundbind på vej til Danmark.”

TV 2 ville gerne have spurgt Sundhedsstyrelsen om, hvordan personer, der trods Sundhedsstyrelsens anbefalinger om det modsatte eventuelt bruger hjemmelavede stofmundbind, skal forholde sig i forhold til vask og brug.

TV 2 har også forgæves forsøgt at få svar på, hvordan børn korrekt anvender de kirurgiske mundbind, der ofte er for store.

Det har ikke været muligt at få svar, inden artiklens udgivelse.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland