Foto: Lars Rasborg / Ritzau Scanpix

Nordjysk bank-kollaps: Østjydsk Bank går konkurs

Lokalbank med omtrent 14.000 kunder er gået konkurs. Kunderne overføres til lokal sparekasse.

I samarbejde med tv2.dk

Østjydsk Bank indgiver konkursbegæring.

Det fremgår af en selskabsmeddelelse fra lokalbanken i Mariagerfjord, at Sparekassen Vendsyssel overtager alle bankens aktiviteter. 

Banken havde omtrent 14.000 kunder, lyder det i meddelelsen til fondsbørsen Nasdaq Copenhagen.

Medarbejdere og kunder fortsætter i sparekasse 

Kunderne vil sammen med Østjydsk Banks medarbejdere fortsætte i Sparekassen Vendsyssel. 

I selskabsmeddelelsen fremgår det også, at Østjydsk Bank gennem omtrent to måneder har arbejdet på at finde en løsning på bankens kapitalmæssige udfordringer.

Staten har penge til gode i Østjydsk Bank, og derfor taber skatteborgerne penge på lokalbankens konkurs.

Alligevel er konkursbegæringen en god løsning, vurderer Lars Krull, der er bankekspert og seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet.

- Hvis ikke Østjydsk Bank havde fundet en løsning netop nu, var banken gået i det, der hedder Finansiel Stabilitet - og så var staten nødt til at putte væsentligt flere penge i til skade for os alle sammen, siger han.

I december pålagde Finanstilsynet banken at gennemføre nedskrivninger på 132 millioner kroner. 

Læs også Tæt på dansk beskæftigelses rekord: Nordjylland ligger under gennemsnittet

Belastet af stor portefølje

Derudover krævede Finanstilsynet, at der skulle udarbejdes en genopretningsplan til at bringe kapitalprocenten over det af Finanstilsynet fastsatte krav på 20,5 procent.

Kapitalprocenten er et udtryk for, at et pengeinstitut skal have en vis mængde kapital målt i forhold til instituttets forretningsomfang. 

Over de seneste år har banken ifølge meddelelsen været "belastet af en stor portefølje af store problematiske engagementer indgået før finanskrisen", som har været meget kapitalkrævende.

På trods af bedre konjunkturer i samfundet har det dog ifølge bankens ledelse ikke været muligt at forbedre den situation. Det skyldes blandt andet bankens store erhvervs- og landbrugsengagementer.

Ingen dækning til aktionærer

I forbindelse med aftalen mellem Østjydsk Bank og Sparekassen Vendsyssel bliver der ingen dækning til bankens aktionærer, men en delvis dækning til den efterstillede kapital.

- Vi er meget kede af, at det ikke har kunnet lade sig gøre at sælge banken med fuld dækning til både aktionærer og den efterstillede kapital. Det skyldes ikke mindst bankens store risikofyldte udlån, som alle blev etableret før finanskrisen, siger Max Hovedskov, bankdirektør i Østjydsk Bank.

Max Hovedskov fortsætter i en ny rolle i Sparekassen Vendsyssel, hvor han bliver regionsdirektør for en række aktiviteter i Mariager, Hadsund og Hobro.

Østjydsk Banks bestyrelse og direktion fratræder.