Fødevarestyrelsen sender direkte undskyldning til danske hjorteavlere

Det var muligt for hjorteavlere at få dispensation fra at aflive dyrene, men det glemte Fødevarestyrelsen at sige i tide, og det beklager den nu.

Fødevarestyrelsen beklager over for danske hjorteavlere, at de ikke fik tidligere besked om dispensationsmuligheder i sagen om et nyt øremærkekrav. 

Flere avlere har nemlig allerede aflivet dyr som følge af kravet, men det behøvede de faktisk slet ikke at gøre, før de havde undersøgt, om de kunne få dispensation fra kravet.

Det har nu fået Fødevarestyrelsens direktør, Nikolaj Veje, til at sende en direkte undskyldning til de danske hjorteavlere, men den bliver ikke modtaget med udpræget begejstring hos hjorteavler Kaj Kirk fra Snedsted:

- Det er noget makværk af værste skuffe. Det er da fint, at der kommer en undskyldning, men her og nu kan jeg ikke bruge den til noget, for jeg ved ikke, om jeg får en dispensation, lyder det fra Kaj Kirk.

- Reglerne er ikke gennemlæst, før de bliver sendt

Det kom som et chok for Kaj Kirk og andre danske hjorteavlere, da de for flere måneder siden fik beskeden om et nyt EU-krav, som gjorde, at de skulle sørge for at øremærke deres dyr inden den 13. februar 2022.

Øremærkekravet blev vedtaget for at sikre, at smitsomme sygdomme ikke spreder sig blandt dyr og via animalske produkter i EU, men det placerede samtidig nogle hjorteavlere i et moralsk dilemma.

Det siger EU's forordning:

  • Forordningen skal sikre et velfungerende indre marked. Derfor vil man blandt andet forebygge og bekæmpe visse smitsomme sygdomme.
  • Loven skal desuden sikre dyrevelfærden og finder anvendelse for opdrættede og vildtlevende dyr samt animalske produkter.
  • Som udgangspunkt skal levende dyr mærkes, men forordningen opstiller en række undtagelser, hvis det eksempelvis ikke er foreneligt med god dyrevelfærd. Det er i sidste ende det enkelte lands myndigheder, der skal afgøre det.
  • Da der er tale om en forordning er EU-reglerne at betragte som dansk lov.
  • Forordningen blev vedtaget i 2016 og trådte i kraft i 2021. En overgangsordning udløber i 2022.

Kilder: Den Europæiske Unions Tidende, EU-kommissionen og Fødevarestyrelsen

Flere avlere mener nemlig, at det stresser dyrene at skulle holdes fast, mens de bliver mærket med to øremærker eller én chip. Kaj Kirk besluttede derfor, at han i stedet ville begynde at aflive sin bestand.

Han nåede at aflive fem dyr, før det kom frem, at der faktisk er mulighed for at søge dispensation for øremærkekravet. Selvom Fødevarestyrelsens direktør nu har beklaget, at det ikke kom frem tidligere, så er Kaj Kirk ikke imponeret af forløbet.

- Det er jo et tydeligt tegn på, at reglerne ikke er gennemlæst, før de bliver sendt ud. Hvis de havde hørt på os, så kunne enhver med lidt sund fornuft jo se, at det her var galimatias. 

Flere nåede at afvikle helt

Når man starter sådan en proces, så vil de fleste dyr blive aflivet. Jeg har hørt om rigtig mange hjorteavlere, som er ved fuldstændig at afvikle deres hjortefarm. Det er jo synd og skam, lyder det fra Kaj Kirk.

Fødevarestyrelsen blev tidligere på måneden bedt om at tage kontakt til EU-Kommissionen for at få afklaret muligheden for dispensation fra reglerne. Det skete med henblik på, at flest mulige hjorteavlere skal kunne undtages fra reglerne.


Seneste nyt

fra Nordjylland