Forårsvejr over Danmark, men sommervejr er ikke i prognoserne
Foto: Viggo Hjort Kohberg / Privatfoto
Der er over en måned til forskel mellem det område, der først har 25 grader eller derover, til det sidste område i landet oplever det samme.
Efter en rekordvåd april har maj foretaget en regulær kolbøtte rent vejrmæssigt.
Årets sidste forårsmåned er kommet fra land med lunt og solrigt vejr, og månedens første dag ser ud til at blive årets hidtil varmeste dag.
Men selvom det måske føles sommerligt, kræver det stadig en smule varmere vejr for at få en meteorologisk sommerdag med 25 grader eller derover.
Decideret sommervejr er der endnu ikke udsigt til i prognoserne de næste uger, men typisk kan vi glæde os over den første sommervarme i slutningen af maj.
Efterhånden køligere
Både torsdag og fredag kan vi atter se frem til over 20 grader på termometret. Men fra weekenden bliver der gradvist skruet ned for temperaturen.
Dermed ser vi ind i en uge med 14 til 17 grader, når det bliver varmest, hvilket er normalt for årstiden – men et stykke fra en sommerdag.
Og tager vi de helt langsigtede briller på, viser prognoserne, at Danmark formentlig ligger i den lidt køligere luftmasse i midten af maj.
Meget tyder på, at vi skal vente mere end to uger på sommervarmen.
Men så begynder vi også at nærme os det tidspunkt på året, hvor vi kan forvente, at sommeren kommer til Danmark.
Første sommerdag kommer i foråret
Før vi når 25 grader og dermed den første meteorologiske sommerdag, skal vi gennemsnitligt hen omkring 23. maj, før første sted i landet når 25 grader.
Til den tid står solen efterhånden omkring 55 grader over horisonten. Dermed har vores nærmeste stjerne så meget magt, at vindretningen ikke er så afgørende.
I det tidlige forår kræver en lun forårsdag typisk, at vinden kommer fra det rette verdenshjørne, men det er knap så vigtigt fra slutningen af maj.
Første meteorologiske sommerdag
Dato for den første meteorologiske sommerdag siden 2011.
Under de rigtige omstændigheder kan vi stadig få en tidlig sommerdag. Den tidligste sommerdag, der er målt herhjemme, er 17. april, hvilket skete i 1964.
Store forskelle landet over
Der er dog stor forskel på, hvornår man får lov at mærke den første sommervarme.
Faktisk er der over en måned til forskel mellem det sted, der først har 25 grader eller derover, til det sidste sted oplever det samme.
Her er det københavnerne, der skal vente kortest tid. I hovedstaden kommer sommeren i gennemsnit 30. maj.
Bor man derimod på den sydlige del af Als, skal man i gennemsnit vente helt indtil 9. juli, før sommervarmen bliver en realitet.