Vandrehistorie fra Bilka har spredt sig til hele landet

Flere medier er blevet kontaktet med tippet om, at en coronasmittet kunde har handlet i Bilka.

Har du hørt historien om en kunde i Bilka, der får øje på sin coronasmittede nabo i butikken?

quote Vi er ærgerlige over, at sådan en historie spreder sig

Jacob Krogsgaard Nielsen, presseansvarlig i Salling Group

Ifølge historien går kunden hen til kundeservice for at fortælle, hvad hun har set. Kundeservicemedarbejderne tager henvendelsen alvorligt og kalder over højttaleren, at ”der er en person, der går rundt og er smittet i varehuset, du skal omgående forlade det.”

Historien slutter med, at 12-14 coronasmittede personer henvender sig i kundeservice.

Men episoden, som skulle have fundet sted i Bilka Skalborg i Nordjylland, er ikke sand.

Det fortæller Jacob Krogsgaard Nielsen, presseansvarlig i Salling Group, der ejer Bilka.

- Vi undersøgte historien, der lød meget mytisk og fjernt fra den måde, vi ville kommunikere over vores højtalere, siger han:

- Og vi kan også afkræfte, at historien er rigtig.

Jacob Krogsgaard Nielsen blev bekendt med historien fra Bilka Skalborg i begyndelse af januar. Men siden er samme historie dukket op i en lang række andre varehuse. Både i Bilka i Aarhus, Herning, Odense og fredag skulle det samme efter sigende have fundet sted hos Bilka i Esbjerg.

- Det har bredt sig fra nord til syd. Vi er ærgerlige over, at sådan en historie spreder sig, siger Jacob Krogsgaard Nielsen.

Falske historier og corona

Historien om den coronasmittede kunde er en meget klassisk vandrehistorie.

Det siger Johan Farkas, der er forsker i misinformation på Malmø Universitet.

- Vi er i en pandemi, hvor der er meget usikkerhed, og hvor ting hele tiden udvikler sig. Det skaber gunstige forhold for deling af misinformation, siger han.

- Man kan forestille sig, at den her type historie er blevet delt blandt nogle, der mener, at corona ikke bliver taget seriøst nok, siger han.

På samme måde er historier med omvendt fortegn blevet meget delt under pandemien.

Udenfor Danmarks grænser har der blandt andet været rygter om, at der skulle være orme i mundbind, og at læger bliver presset til at skrive covid-19 som dødsårsag for at øge frygten i samfundet.

De historier er formentlig blevet startet af personer, der er mere skeptiske over for håndteringen af coronasituationen.

- Når vi sidder isoleret derhjemme, kan vi føle os en smule magtesløse, og så er det fristende at dele et – lidt for – godt råd eller en advarsel med sine venner på de sociale medier. Selvom informationen ikke er korrekt eller bygger på et rygte, kan den meget hurtigt sprede sig, siger han.

"Gode" historier spreder sig

Flere medier er blevet kontaktet med tippet om den coronasmittede kunde i Bilka. Men om det er en enkelt person eller flere, der er med til at sprede vandrehistorien, ved Jacob Krogsgaard Nielsen fra Salling Group ikke.

Det er dog ikke unormalt at ”gode” historier spreder sig.

- Det har altid været interessant at kunne fortælle noget, som får alle til at spærre ørerne op og måbe over det, man fortæller, siger Johan Farkas.

- Og så sker der ofte dét, at du hører en historie, og når du fortæller den videre, så er det noget du selv, eller en, du kender, har oplevet. Det styrker spredningspotentialet, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland