Journalistpraktikant på TV2 Nord

03:58

Video: Anders Ekström

Foto: Anders Ekström

1 af 2

Som journalistpraktikant på TV2 Nord får du en spændende, afvekslende og ikke mindst udfordrende uddannelse.

TV2 Nord er en del af de danske journalistuddannelsers praktikordning. Vi har i øjeblikket tre praktikanter, der alle er igang med deres uddannelse til journalist.

Hvert halve år ansætter vi nye praktikanter. Det sker ved den koordinerede ansættelse kaldet Store Match Dag.

På TV2 Nord bliver du rigtig god til at lave nyheder. Det er vores mål at være nordjydernes foretrukne nyhedsmedie både på tv og web, og derfor stiller vi høje krav til den journalistiske kvalitet. På TV2 Nord lærer du at researche din historie, finde dine kilder, forberede dine optagelser og skrue din historie sammen, så den virker.

Nyheder er rygmarven i tv-produktionen på TV2 Nord, og derfor er det en fordel, hvis du ser dig selv som nyhedshund. Du kommer både til at lave hårde tophistorier, og billedrige reportager til bunden af udsendelsen, og når du har været her nogle måneder, bliver du også sendt afsted som live-reporter.

Du får også mulighed for at arbejde med lidt længere formater. Det kan være en serie eller et magasinprogram. Det handler meget om, hvad du selv har lyst til, og de bedste programmer kommer som regel ud af dine egne ideer.

Vi kan tilbyde dig:

 

.. en hel masse læring og gode oplevelser. Læs alt om det her.

Introforløb
Når du møder på arbejde den første dag, bliver du mødt af praktikantvejlederen. I har hele dagen sammen til at ordne alt det praktiske og hilse på dine kolleger. Efter frokost er der mulighed for at komme med ud på optagelse – det er jo det, det hele drejer sig om.

Helt fra begyndelsen er du i gang med at lave nyheder. Du kommer ud at køre med forskellige kolleger for at se, hvordan de gør, og før du ved af det, er du på egen hånd med en fotograf. Kort tid efter din start laver praktikantvejlederen et kombineret speak- og manuskursus, så du så hurtigt som muligt kan lave hele processen fra idé til dit indslag ruller over skærmen hjemme hos nordjyderne.

Redigeringskursus
På TV2 Nord redigerer vi i programmet Quantel. Som journalist skal du være i stand til at lave det, som vi kalder et skelet. Det betyder, at du skal kunne lægge speak og interviewbidder ned på en timeline, så en redigeringstekniker kan tage over og lægge resten af billederne på. Redigeringskurset varer en dag, og så kan du lave skelet. Men bliver du helt bidt af at klippe og gerne selv vil redigere dine indslag, kan du få ekstra undervisning.

Praktikantdage
Der ligger fast tre praktikantdage før og efter sommerferien. Godt halvdelen af gangene er der efterkritik af de ting, som du har lavet. Andre gange bærer dagene præg af undervisning, hvor vi vælger nogle temaer ud, som vi gerne vil vide mere om. Praktikantdage kan også foregå uden for huset.

De første seks måneder

  • Tre måneder som web/SoMe-journalist.
  • Tre måneder som nyhedsjournalist (alle vagter minus live på nyhedsredaktionen).
  • Der er introforløb til begge jobfunktioner.

 

 

VJ- Kursus/Buddy-ordning
Efter seks måneder er der et VJ-kursus, hvorefter praktikanten danner par med en rutineret VJ eller fotograf.  

Live-kursus
Efter ca. otte måneder er der et individuelt live-kursus på en dag. Praktikantvejlederen er med som støtte og coach til den første svære live-debut.

Færdighederne bruges
I webpraktikken får du rig mulighed for at få banket nyhedspulsen helt op. På tv2nord.dk prøver du kræfter med at skrive de helt hurtige nyheder, men du får også mulighed for at producere lidt længere, digitale historier. I tæt samarbejde med vores Social Media team får du også lært, hvordan du giver din journalistik et godt liv på sociale medier.

Når praktikanten har gennemgået forløbene i web/SoMe, VJ og som live- og nyhedsjournalist, bliver vagterne blandet, og man indgår i produktionen til diverse platforme.

Nyhedsjægergruppen
Efter ca. 12 måneder kommer praktikanten på skift ind i Nyhedsjægergruppen i en periode på 2-3 måneder.

Afslutningsprojekt
Efter 15 måneder er det muligt for praktikanten at lave et afslutningsprojekt.  (Praktikanten kommer selv med ideen).

Studietur 

 

Studieturen går til København. Vi besøger Christiansborg om formiddagen, hvor vi møder TV2-regionernes redaktion på Borgen og snakker med nordjyske folketingsmedlemmer.

Efter frokost i Snapstinget besøger vi for eksempel en af pressetjenesterne på Christiansborg.

Om aftenen er der tid til en god middag og måske en tur i byen. Dagen efter besøger vi eksempelvis TV2 på Teglholmen eller DR Byen, inden vi rejser tilbage til Aalborg.

Praktikanter fra hele Nordjylland samles også til en anden studietur til udlandet. Turen varer gerne lidt mere end en uge, og de seneste år er turen gået til Island, Rom, Moskva og New York. Du skal regne med at bruge ferie til turen.

Private ting og sociale arrangementer 

 

Som praktikant på TV2 Nord arbejder du i Aabybro ca. 22 kilometer fra Aalborg. Langt de fleste vælger at bosætte sig i Aalborg, og det er heller ikke noget problem, selvom du ikke har bil. Der kører busser hele tiden, og turen tager godt 30 minutter.

Hvis du har brug for hjælp til at finde et sted at bo, er du velkommen til at ringe til praktikantvejlederen.

Praktikanter på TV2 Nord plejer at være meget sociale mennesker, og de ses tit udenfor arbejdstid. Praktikantdage ender da også ofte med en øl i byen, når arbejdet er overstået, ligesom vi flere gange i løbet af praktiktiden laver mad sammen bare for hyggens skyld.

Praktikantvejlederen
Din praktikantvejleder er en af stationens mere erfarne medarbejdere, som selv har prøvet det meste, når det handler om regionalt tv. Praktikantvejlederen har ansvaret for, at du i løbet af din praktiktid kommer igennem det, du skal.

Det er også praktikvejlederens opgave at holde øje med din trivsel på TV2 Nord. Du er altid velkommen til at ringe til praktikantvejlederen – også når han/hun ikke lige er på arbejde.

Chefen
Chefredaktøren har ansvaret for din ansættelse. Det vil sige, at chefredaktøren sammen med vagtplanlæggeren lægger din arbejdsplan og tager sig af alle de formelle ting såsom sygdom, ferie og evalueringer undervejs.

Chefredaktøren er naturligvis også interesseret i din faglige og personlige udvikling, og derfor vil du opleve flere uformelle snakke med chefredaktøren om ideer, journalistik og din indsats.

Personalegoder
Som praktikant på TV2 Nord får du følgende personalegoder:
• Betalt licens
• Betalt mobiltelefon
• Betalt elektronisk avis (Nordjyske)

Du betaler skat af licens og telefon. Avisen stilles til rådighed af hensyn til dit arbejde og beskattes ikke.

Du kan blive prisvindende praktikant

 

Praktikanterne på TV2 Nord kan deres kram, når praktikken lakker mod enden. Det er den tidligere praktikant Trine Ladekarl et levende bevis på.

Som den første nogensinde vandt hun til Kravling '14 "Årets Helge" - Helge Lorenzen Prisen og et rejselegat på 40.000 kroner.

Årets Helge tildeles altid en praktikant på et regionalt medie "der gør en ekstraordinær indsats for kontinuerligt at levere seværdigt, velfortalt, regional journalistik," og det er vi helt enige med dommerkomitéen i at Trine gjorde.

08:23 Luk video

I sin serie Forbandet Klog fortalte hun historien om de børn, der er så kloge, at de ikke kan rummes i den normale folkeskole. De børn der er så begavede at de er flere klassetrin forud for deres alder. De børn der ofte ser det som en forbandelse at være forbandet klog.

Forbandet Klog var Trines "svendestykke" - den produktion de fleste praktikanter runder deres praktiktid af med og som kan være stort set alt mellem himmel og jord. Vi værdsætter gode ideer og vi laver de bedste til fjernsyn for nordjyderne, så hvis du bliver vores nye praktikant, skal du altså ikke holde holde dig tilbage. Del dine ideer! Så kan de blive virkelighed.

Se alle afsnit af Forbandet Klog 

En praktikants beretning

Kresten Mosbæk Gravesen var praktikant på TV2 Nord fra august 2014 til februar 2016. Nedenfor giver han sin ærlige beretning om livet som praktikant på stationen. 

Jeg havde en forrygende praktikperiode på TV2 Nord - både fagligt og socialt. Jeg var forud for panikdagen meget i tvivl, om jeg skulle vælge et større eller mindre medie, men valget faldt i sidste nede på TV2 Nord, og det fortryder jeg bestemt ikke i dag.

Jeg fik lov til at tilrettelægge en stor del af min tid som praktikant og målrette mig mod lige præcis de ting, jeg bedst kan lide at lave - sport, livefjernsyn og længere tv-formater.

Det var egentlig ikke regionale tv-nyheder, der tændte mig ved TV2 Nord, men mere muligheden for at udforske tv-mediet og andre digitale platforme med et større ansvar, end jeg ville have fået andre steder. Det er også en af hovedårsagerne til, at jeg ser så positivt tilbage på min tid. Jeg udviklede mig, blev sporet ind på, hvad jeg er skarpest til, og jeg fik et ansvar og en betydningsfuld rolle på redaktionen, som man unægteligt vil få svært ved på de større medier.

TV2 Nord er ikke stedet at vælge, hvis du har som førsteprioritet at netværke dig til et job i København. Det er til gengæld en praktikplads, hvor du uden tvivl vil udvikle dine journalistiske færdigheder på alle platforme og stå tilbage med nogle kompetencer, som er særdeles attraktive med den udvikling, som danske medieverden er inde i.

Du ville komme ud, hvor du ofte står alene med meget af ansvaret - men det er det hele værd i sidste ende. Jeg er glad for, at jeg valgte TV2 Nord som min praktikplads.