Det brænder på femte døgn på Renovest i Løgstør. Foto: Privat

Det brænder på femte døgn på Renovest i Løgstør. Foto: Privat

Det brænder på femte døgn på Renovest i Løgstør. Foto: Privat

1 af 3

5000 tons haveaffald brænder på femte døgn

Det er ikke nemt for beredskabet at få bugt med ilden i en kæmpe mængde haveaffald, der ligger på genbrugspladsen Renovest i Løgstør.

En ualmindelig stor mængde haveaffald er årsag til, at beredskabet, Falck og en række frivillige de seneste fem døgn har knoklet nærmest i døgndrift.

Der er nemlig opstået brand i haveaffaldet, der gennem flere måneder har ligget hos Renovest i Løgstør.

Første melding om brand kom lørdag, og allerede dagen efter troede man, at nu var der styr på flammerne, men så brød den syv meter høje og 40 gange 40 meter brede bunke med affald i brand igen.

- Det er et stort område, men vi har rimelig styr på det, og vi forsøger at undgå, at der kommer røggener til naboer, borgerne i Vindblæs og selvfølgelig de ansatte på Renovest, lyder det fra indsatsleder Jes-Caspar Mortensen, Nordjyllands Beredskab. 

Han forklarer, at det er et meget omstændigt arbejde at slukke branden, og man flytter gradvist alt affaldet, mens man kommer masser af vand på det omkring 12.000 kubikmeter store bjerg af haveaffald.

- Det nytter ikke noget bare at hælde vand på foroven, for det er inde midt i, at vi har en klar mistanke om, at det brænder, og det er der, det hele er startet, forklarer Jes-Caspar Mortensen.

Han mener, der kan være tale om, at brandårsagen er en stor bunke halm, som er blevet blandet sammen med haveaffaldet.

- Og så er det blevet vådt, det gør det brandfarligt. For så ligger det der og gærer og producerer varme, forklarer han.

Beredskabet er dog overbevist om, at man er nu efter fem dage med mellem 20 og 25 mand på opgaven hver dag, er ved at være nået ind til det halm, der altså menes at være den store synder i forhold til branden.

- Det er en langsommelig proces, men jeg tror og håber, at vi kan nå at få det hele slukket i løbet af fredagen, siger indsatsleder Jes-Caspar Mortensen.

På spørgsmålet om, hvorvidt man kunne vælge bare at lade haveaffaldet brænde kontrolleret ud, lyder svaret, at det ville kunne ligge og ulme i op til et år, før det ville være helt væk.