Farvel til misbrug: Alberte hjulpet af særlig uddannelse

Hash og småkriminalitet har i mange år fyldt hverdagen for 22-årige Alberte Leth-Sørensen. Men det ændrede sig for to år siden, da hun begyndte på et særligt uddannelsesforløb for udsatte unge.

Det er frokosttid på Restaurant Ombord i Aalborg, og derfor er der også nok at se til for Alberte Leth-Sørensen, der har arbejdet som køkkenmedhjælper i restauranten siden maj.

Arbejdsdagen er en noget anden hverdag end den, Alberte havde for bare et par år siden.

- Det var misbrug og småkriminalitet, der var mine hovedproblemer. Jeg røg hash hver dag, og jeg havde bildt mig selv ind, at jeg var syg, fordi det fik snydt mit hoved så meget, at jeg selv gik og troede på det, siger Alberte Leth-Sørensen.

Hun havde tidligere forsøgt sig med en handelsskoleuddannelse, men hun måtte droppe uddannelsen igen, fordi hun brugte for meget tid på fester og røg for meget hash. Derfor var hun endt på kontanthjælp.

- Jeg stod op, som vinden blæser. Det kunne være klokken otte eller klokken tre om eftermiddagen, og så satte jeg mig og spillede computer og røg nogle joints eller så nogle venner. Der var ikke specielt meget indhold i det liv, når jeg kigger tilbage på det, siger hun.

Alberte har kæmpet med et stort hashmisbrug og en hverdag på kontanthjælp. Men nu er hun på rette kurs med hjælp fra et helt særligt uddannelsesforløb til udsatte unge.

Handlinger har konsekvenser

Vendepunktet kom for to år siden, da Alberte fik anbefalet et TAMU-forløb af en af sine venner. TAMU er et uddannelsesforløb, der henvender sig til unge i alderen 18 til 30 år, som døjer med misbrugs- eller kriminalitetsproblemer.

HVAD ER TAMU?

  • TAMU står for Træningsskolens ArbejdsMarkedsUddannelse. Det er uddannelser, der retter sig direkte til arbejdsmarkedet, hvor eleverne fra start af arbejder som en del af uddannelsen
     
  • Eleverne er 18 til 30 år, og det er elever, der står uden for arbejdsmarkedet, og som aldrig har fået en uddannelse
     
  • Uddannelsesforløbet varer minimum 34 uger, og der udbydes ni uddannelser på centrene
     
  • Uddannelsen udbydes i seks byer: København, Aarhus, Odense, Vordingborg, Aalborg og Vitskøl
    ​​
  • Der er plads til 64 elever på både Aalborg- og Vitskøl-centret
     

Kilde: TAMU

- På TAMU-forløbene har vi de elever, der ikke passer ind på nogen andre uddannelser. De har ofte prøvet alle mulige typer ungdomsuddannelser, og de har prøvet beskæftigelsestilbud, produktionsskole og så videre, men de er mislykkedes med det hele, fortæller Peter Staun Kastholm, der er direktør for TAMU.

Uddannelsescentrene fokuserer på praktisk arbejde i stedet for teoretisk undervisning, og derudover får alle elever et individuelt tilrettelagt forløb. Der undervises også ud fra konsekvens-pædagogik, hvor det får konsekvenser, hvis man ikke møder til undervisning eller bliver væk fra arbejdet.

I Nordjylland ligger der uddannelsescentre i Aalborg og på Vitskøl Kloster ved Ranum. Det var på uddannelsescentret i Aalborg, at Alberte Leth-Sørensen fandt motivationen til at begynde at arbejde.

- Dine handlinger, de har altså konsekvenser, og det ser du med det samme. Det har været sundt for mig, og det har givet mig blod på tanden, fortæller hun.

Fra 1. januar starter Alberte i lære som kok på Restaurant Ombord. 
Fra 1. januar starter Alberte i lære som kok på Restaurant Ombord. 
Foto: Sofie Bach

- Vi giver folk en chance

Hun har fået så meget blod på tanden af arbejdet som køkkenmedhjælper, at hun nu vil videreuddanne sig til kok på Restaurant Ombord. En beslutning, der glæder restauratør og køkkenchef på Ombord, Kristian Øgendahl Lauesen.

- Det er super dejligt, og vi er jo glade for at kunne beholde hende nogle flere år, for hvis vi ikke havde tilbudt hende en læreplads, så er jeg sikker på, at så havde hun fundet en anden, siger han med et smil.

For Kristian Øgendahl Lauesen spillede det ikke nogen rolle, at Alberte er tidligere misbruger, da hun søgte om en plads. Han har før haft succes med at ansætte elever fra TAMU-forløbene, og han anbefaler også andre arbejdsgivere at gøre det.

- Vi giver folk en chance. Hvis de gør, hvad de skal her og passer deres arbejde og kommer til tiden, så er jeg egentlig lidt ligeglad med deres baggrund. Fordi man har lavet nogle fejltagelser, mens man var helt ung, så kan man jo godt blive bedre, siger restauratøren.

Alberte Leth-Sørensen har sagt endegyldigt farvel til joints og kriminalitet. I stedet byder hverdagen nu på faste arbejdstider og tid med familien:

- Jeg kan se meget mere klart, og nu kan jeg se, hvordan jeg var den gang. Det er rigtig dejligt at være frisk, og jeg kan være sammen med min familie uden at tænke, at de måske kan se, at jeg er skæv, siger hun.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland