Frygt i Vesthimmerland efter lukning af lokale politistationer
Foto: Flemming Christensen, TV MIDTVEST
Der er stor utilfredshed blandt både borgmester og borgere i Vesthimmerlands Kommune over, at kommunens to nærstationer i Løgstør og Aars lukker ned.
En helt ny politistruktur i Nordjylland betyder, at otte nærstationer lukker fra den 1. maj.
Omstruktureringen skal styrke indsatsen mod mere komplekse former for kriminalitet og sørge for, at der bliver flere specialister indenfor politiet.
Men det er langt fra alle, der jubler over den nye struktur.
I Vesthimmerlands Kommune føler man sig efterladt, fordi der ikke længere vil være betjente med base i Løgstør og Aars - i stedet bliver de samlet i den store lokalstation i Hobro.
- Det er ikke i orden. Det er trygheden for borgerne, det går ud over. Og det er jeg ked af på deres vegne. Den tryghed, der skal være i lokalsamfundet, er væk, siger borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Knud Kristensen.
Det er blandt andet et større fokus på terrortruslen og cyberkriminalitet, der har fået Nordjyllands Politi til at lukke nærstationerne.
- Men jeg kan bare ikke få ind i mit hoved, at det er Veshtimmerlands Kommune er, der skal bidrage til det, siger Knud Kristensen.
Omstrukturingen betyder, at otte nærstationer lukker for den faste politibemanding. I stedet bliver politiet i højere grad samlet centralt hos lokalstationerne i Frederikshavn, Hjørring og Hobro.
- Det tager jo længere tid, inden vi får hjælp. Hele huset er raseret, inden de (politiet, red.), lyder det fra Ellen Kristiansen, der bor i Aars.
Karin Lykke Glerup, der også bor i byen, bakker hende op:
- Det giver en utryghed, for det er da rart, der er en politibetjent her i byen, vi kan kontakte, siger hun.
Politiets omstrukturering bekymrer også flere nordjyske betjente.
- For nogles vedkommende er det her en meget større bekymring end politireformen i 2007, fordi der bliver så meget lavet om, siger Poul Buus, der er fællestilidsmand for de nordjyske betjente.
Som en del af de nye planer vil Nordjyllands Politi blandt andet uddanne to betjente i hver kommune, der skal stå forebyggelse af kriminalitet. En ekstra patrulje bliver også sat på de nordjyske veje, og derrudover kan politiet flytte store mobile politistationer ud til store begivenheder i kommunerne.
Men det er den daglige synlighed og tryghed, man vil savne i Vesthimmerland.
- Jeg frygter, at det her bliver slaraffenland for dem, der ikke følger lovgivningen. Det er jeg bange for, slutter Knud Kristensen.