I dag sker det: 3100 tons tung 'øjebæ' fjernes efter mange år

I havnen i Hals har der de seneste mange år ligget to isbrydere. Nu slæbes de endelig væk.

Syv år. Så længe kunne isbryderne Danbjørn og Isbjørn ligge i Hals, men nu er det slut.

Virksomheden Smedegaarden A/S fra Esbjerg vandt et internationalt udbud af Forsvaret og er nu klar til at slæbe de to isbrydere væk.

- Størrelsen er ikke noget nævneværdigt eller anderledes end det, vi normalt har at gøre med. Men der er meget asbest om bord, og så bliver det pludselig en helt anden arbejdsgang. Der er nemlig en masse sikkerhedsmæssige ting, man skal tage hensyn til, siger Morten Smedegaard, der er en af de tre brødre, der ejer Smedegaarden. 

Den første af de to isbrydere er klar til at blive slæbt væk en gang ud på eftermiddagen.

Morten Smedegaard fortæller, at de har budt til den gode side for vinde udbuddet. Mere end de normalvis ville gøre.

- Vi ville gerne have, at det blev i Danmark, ophugningen skulle foregå. Vi synes, det ville være forkert, at nogle skibe med historisk betydning skulle ophugges andre steder.

Auktion på vej

Danbjørn og Isbjørn vejer hver især 3100 ton, og i de syv år, hvor isbryderne har lagt til kaj i Hals, har der både været positive og negative kommentarer om dem. 

- Vi kan ikke være bekendt at have dem liggende, var en af kommentarerne om dét, de lokale har kaldt ’øjebæ’ ved en tidligere lejlighed. 

Flere gange har virksomheden været på inspicering af skibene og kigget på, hvad der kan sælges og genbruges. Det tæller blandt andet en motor, men også mere af interiøret kan sælges. Heriblandt møbler og lamper. 

- Det vil det kunne inden udgangen af året. Jeg ved ikke, hvordan og hvornår det præcist vil blive, men der vil komme en auktion eller et salg fra et lager på et tidspunkt, fortæller Morten Smedegaard og tilføjer, at et af generatoranlæggene skal op på udstilling i Skagen. 

Video: Isbryderne har delt vandene i Hals

Se indslaget herover.

Seneste nyt

fra Nordjylland