Aalborg-virksomhed med kæmpe CO2-reduktion: Svarer til 41.800 menneskers årlige udledning

Aalborg Portland har været udskældt for sin massive klimabelastning, men nu er der fremgang.

Milliard-virksomheden Aalborg Portland er de seneste år lykkedes med at reducere sit CO2-udslip betragteligt.

Cementfabrikken, hvis udledninger der i 2022 var dobbelt så store som de ni næste danske virksomheder på listen over CO2-syndere, har nemlig mindsket sit udslip med knap 25 procent over de sidste to år og med 14 procent i 2023 sammenlignet med 2022.

Det viser opgørelsen over virksomhedens udledninger i 2023, som nu er verificeret af en uvildig tredje part, Bureau Veritas.

- Vi er naturligvis meget tilfredse med, at vi i 2023 har reduceret Aalborg Portlands samlede CO2-udledning med yderligere næsten 14 procent, og at vi dermed følger planen frem mod den ambitiøse 2030-målsætning, som vi meldte ud i sommeren 2022, siger CEO fra Aalborg Portland, Søren Holm Christensen.

Over de sidste to år har cementfabrikken dermed sænket sit udslip med 543.394 tons CO2, hvilket svarer til den samlede årlige udledning fra cirka 41.800 danskere – eller samtlige indbyggere i Viborg.

CO2-fangst er nøglen

Aalborg Portland har været udskældt som Danmarks klart største CO2-udleder. Ikke mindst da den daværende S-regeringen valgte at give virksomheder som Aalborg Portland en afgiftsrabat i aftalen om en CO2-afgift til industrien. 

I 2020 indgik Aalborg Portland dog en aftale med den daværende regering. Den aftale indebar, at Aalborg-virksomheden skulle mindske sit forbrug med 660.000 tons CO2 inden 2030.

Den målsætning forventer Søren Holm Christensen og kompagni allerede at nå i 2024.

180324 Michael Lundgaard Thomaen, Portland mope 15063

Derfor sætter de nu næsen op efter en reduktion på 1,6 millioner tons CO2 i 2030. Det er særligt anvendelsen af alternative brændsler til fordel for olie og kul samt et øget salg af den CO2-reducerede cement, der har givet et klimagevinst.

- Det er i høj grad det arbejde, vi lukrerer på med de seneste to års store reduktioner, og det vil også føre til yderligere reduktioner i de kommende år. Vi skal imidlertid også gøre noget ved den CO2, som frigives ved opvarmningen af kridt, siger Søren Holm Christensen og fortsætter:

- Denne procesudledning kan grønne brændsler ikke ændre på, og man kan ikke undlade brugen af kridt i forbindelse med cementproduktion. Det understreger derfor endnu en gang, hvorfor CO2-fangst er helt afgørende for, at vi kan komme helt i mål med vores klimaambitioner. Vi har allerede gode erfaringer med CO2-fangst efter tests af to pilotanlæg, og vi forventer derfor også at foretage yderligere investeringer i CO2-fangst de kommende år.

Også et fald i produktionen har været en af årsagerne til den faldende klimabelastning.

VIDEO: Se indslaget herunder: 


Seneste nyt

fra Nordjylland