LIGE NU:

Banebrydende kølesystem skal bruges flere steder

Steno Diabetes Center og Aalborg Universitet får også glæde af det kolde vand fra Aalborg Portlands store kridtsø.

Da Aalborg Forsyning for lige over tre måneder siden sænkede et 27 meter langt rør ned i den store kridtsø ved Aalborg Portland med det karakteristiske lyseblå vand, var det for at etablere såkaldt fjernkøling til Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU) i Aalborg Øst.

Det er det nye supersygehus, der skal tages i brug i de kommende år, hvis der da ikke kommer flere forsinkelser.

Det nye fjernkøleanlæg er banebrydende og bliver blandt de mest energieffektive og klimavenlige i verden - og nu kommer flere bygninger i Aalborg Øst til at nyde godt af det kolde vand i den dybe sø. Det skriver Aalborg Forsyning i en pressemeddelelse.

Omfattende anlæg

Steno Diabetes Centers nye bygninger og Aalborg Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet, der bliver nyopført i tilnytning til NAU, bliver nemlig også koblet på systemet, der strækker sig over 3,6 kilometer fra kridtsøen til en kølecentral - og herfra ud i de mange bygninger.

- Region Nordjylland har været klimaregion i flere år, og fjernkøling giver rigtig god mening som et af de initiativer, der skal være med til at nedbringe udledningen af CO2, udtaler Lene Linnemann (SF) der er 2. næstformand i Regionsrådet i Region Nordjylland.

- Ved at bruge det kolde vand i kridtsøen til at køle både Nyt Aalborg Universitetshospital, Steno Diabetes Center og AAU SUND, går tingene for alvor op i en højere enhed og bidrager positivt til de nationale klimamål.

Hos Steno Diabetes Center skal kulden fra kridtsøen ikke kun bruges til at skabe behagelige temperaturer på kontorerne, men endnu vigtigere til at køle udstyr, servere og andre computere.

Fakta om fjernkøleanlægget

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

p-bøder

play Lasse blev bombarderet med p-bøder, efter han havde købt en nummerplade med teksten ´ukendt´: Nu har han vundet sag over parkeringsselskab

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

Til forsiden

Til forsiden