Besparelser på AAU: 1000 studerende flyttes
Lokalerne for 1000 jurastuderende er blevet opsagt på grund af besparelser, og det betyder, at de studerende på AAU fremover skal sidde endnu tættere.
Aalborg Universitet skal spare 67 millioner i 2019, og størstedelen af besparelserne skal findes hos Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Det mærker de studerende på fakultetet allerede fra februar.
Antallet af studerende der skal deles om klasselokaler og grupperum stiger, fordi de studerende på jura og erhvervsjura flytter fra Juraens Hus til lokalerne på Fibigerstræde, hvor de andre uddannelser hører til.
- På nuværende tidspunkt synes jeg, at det er meget fint, men man skal have booket rummene i passende tid, for ellers er de optagede, siger Mathilde Nyborg Sørensen, der går på 3. semester på Erhvervsøkonomi.
Det er klart, at det bliver lidt tættere, men vi arbejder på at finde nogle løsninger, så vi kan være sammen, og der kommer et studiemiljø på en anderledes måde.
Rasmus Antoft, Dekan, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Hun frygter, at det bliver endnu sværere at finde et rum til studiegruppen i fremtiden:
- Det er træls, hvis man ikke kan få et lokale, når man gerne vil sidde og koncentrere sig, siger hun.
Flytningen af jurastuderende kommer som en konsekvens af de besparelser, Aalborg Universitet står overfor. Universitetet skal blandt andet spare på grund af omprioriteringsbidraget på to procents besparelser om året.
- Når man skal spare penge, så vil vi hellere have lidt færre mursten, så vi fastholder de dygtige forskere og undervisere, som de studerende møder. Det er klart, at det bliver lidt tættere, men vi arbejder på at finde nogle løsninger, så vi kan være sammen, og der kommer et studiemiljø på en anderledes måde, siger Rasmus Antoft, der er dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.
Sene undervisningstimer
Christian Juel Nicolajsen er studerende og medlem af Akademisk Råd. Han forstår godt, at universitetet har valgt at spare lokaler frem for lektorer, men han ærgrer sig over, at der bliver mindre plads for de studerende:
- Der er i forvejen ikke plads nok til alle grupper, og det betyder, at mange grupper arbejder hjemmefra. De kommer ikke ud på universitetet og taler med de andre studerende, og jeg frygter, at den tendens bliver endnu værre, siger han.
Det er ikke kun manglen på plads, der skræmmer de studerende. Når flere studerende skal dele klasselokaler, så kan det betyde, at undervisningen bliver flyttet for nogle af uddannelserne. Derfor kan det ske, at undervisningen i højere grad kommer til at ligge sent om eftermiddagen.
- Vi er mange studerende, som mig selv, der har studiejob og en bolig, vi skal finansiere. For os er det jo vigtigt, at vi har et par dage om ugen, hvor vi fra klokken tre til om aftenen kan arbejde i vores studiejob, siger Frederik Ulrick Von Arenstorff, der er studerende på 3. semester på Erhvervsøkonomi.
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet skal spare 37,9 millioner i alt. Det er endnu uvist, hvor stor en besparelse fakultetet opnår ved at opsige lejemålet på Juraens Hus, men dekan Rasmus Antoft tror på, at sammenlægningen af alle uddannelser på fakultetet kan betyde, at de studerende fremover kommer til at arbejde mere sammen på tværs af fagligheder:
- Jeg tror, vi får et endnu stærkere fakultet med en langt skarpere profil, fordi vi kommer tættere på hinanden og får mulighed for at lave nogle projekter og tværfaglige forløb, som vi ikke har haft mulighed for tidligere, siger han.