Churchill-klubbens hemmelige våbendepot fundet efter næsten 60 år i skjul
Se TV2 Nords indslag om det genfundne våbendepot her.
Der skulle knofedt og mange forsøg til, før et hidtil forsvundet våbendepot, benyttet af Churchill-klubben, kunne se dagens lys igen.
Klokken 20:36 er det præcis 75 år siden at frihedsbudskabet lød i danske radioer landet over.
Her blev det meddelt, at de tyske tropper i Danmark havde overgivet sig. Danmark var igen frit.
Før det var der gået 5 år og 26 dage hvor den tyske besættelsesmagt i Danmark havde holdt danskerne og vores frihed til fange. 1852 dage samlet hvor det Danmark man kendte, for altid blev forandret, og hvor konklusionen lykkeligvis blev, at vi 4. maj 1945 genvandt vores frihed.
Men det var ikke uden en pris. 102 danske modstandsfolk blev i løbet af krigen henrettet efter at være blevet idømt en tysk krigsretsdom.
Nordjysk modstand
Den organiserede modstandsbevægelse satte nogle af sine første rødder i Aalborg. Her gennemførte Churchill-klubben i foråret 1942 omkring 25 mindre aktioner. Herefter blev de taget af tyskerne og placeret i Aalborg Arrest hvorfra de faktisk fortsatte deres modstand inden de igen blev fanget.
De stjal våben fra tyskerne, de startede brande, de begik hærværk. Gruppens medlemmer var mellem 14 og 26 år gamle og de opererede ud fra Aalborg Kloster hvor de havde deres tilholdssted. Et tilholdssted, der blandt andet bestod af et hemmeligt våbendepot, der nu, efter at at have været gemt væk i næsten 60 år, endelig har set dagens lys igen.
Muret væk i 60’erne
Forstanderen på Aalborg Kloster hedder Flemming Møller Mortensen. Han er folketingsmedlem og gruppeformand for Socialdemokratiet, og når han ikke bedriver politik på Christiansborg, sørger han altså for, at Aalborg Kloster, der er fra 1431, fungerer som det skal.
Det indebærer renovering og da et helt specielt rum på klosteret skulle renoveres i det tidlige forår, greb Flemming Møller Mortensen muligheden for at finde frem til et historisk lille rum: Churchill-klubbens hemmelige våbendepot.
Depotet blev faktisk fundet i begyndelsen af 60’erne og effekter fra Churchill-klubben som sabler, bajonetter og granater, der blev fundet i depotet, er mange gange blevet udstillet. Selve depotet blev dog muret til igen og siden har det ikke set dagslyset – indtil nu.
Ledte i hjørnerne
Flemming Møller Mortensen fortæller, at man altid har troet, depotet var at finde under gulvet i et af hjørnerne i det lille rum på klosteret.
- Jeg havde virkelig sved på panden da jeg gik i gang med en boremaskine, jeg havde lånt af håndværkerne. Først i det hjørne, så det hjørne, så det tredje og så det fjerde hjørne, fortæller Flemming Møller Mortensen mens han peger rundt i rummet.
- Og det lykkedes ikke, fortæller han videre.
Svaret var for næsen af Flemming
- Men så satte jeg mig herovre i fortvivlelse over, at så blev det nok ikke i min tid, vi fik muligheden for at finde Churchill-klubbens våbendepot, fortæller Flemming Møller Mortensen om øjeblikkene efter, han havde undersøgt det fjerde og sidste hjørne i rummet.
- Men så kunne jeg se hernede, pludselig, at der var tre fliser, der havde kippet sig lidt. Så tænkte jeg: Det er det eneste sted, jeg ikke har været med boremaskinen, så jeg gik i gang med at tage klinkerne op så kunne jeg pludselig registrere at der var træ, fortæller Flemming Møller Mortensen, der nu faktisk havde fundet det hemmelige våbendepot.
- Samtidig med at jeg nåede hertil kom en af beboerne ind, vores klosterhistoriske ekspert, og han blev vidne til, at vi fandt det. Og så var jublen vitterlig rigtig stor, fortæller Flemming Møller Mortensen.
Se øjeblikket hvor Flemming Møller Mortensen åbner Churchill-klubbens hemmelige våbendepot.
Artiklen fortsætter under videoen.
Depotet var allerede tømt
Der var ikke noget at finde i våbendepotet, da brædderne endelig blev brækket op, men man vidste jo også allerede, at depotet var blevet tømt en gang. Men det gjorde nu ikke oplevelsen at finde det forsvundne våbendepot igen, mindre.
- Det er virkelig stort. Det var det for mig personligt og det er det for os alle, der har med Aalborg Kloster at gøre, siger Flemming Møller Mortensen.
Det er desværre ikke muligt for nordjyder, der ikke har en tilknytning til Aalborg Kloster at komme ned og se det genfundne depot, men det håber forstanderen at kunne lave om på.
- At vi nu har fundet depotet, giver os noget tydelighed omkring Churchill-klubbens tilnytning til klosteret, så nu håber vi at vi kan lave en samlet og stærk formidling omkring Churchill-klubben hvor rummet med våbendepotet bliver omdrejningspunktet, fortæller Flemming Møller Mortensen.
- Drømmen er, at vi kan lave en moderne formidling i rummet og at vi kan samle nogle penge sammen, så det kan blive til virkelighed, siger han videre.
Fundet af det glemte våbendepot blev også fejret - både med champagne og ved at der blev ringet med klosterets brandklokke. Hvorfor det skete, kan du se i videoen herunder.