LIGE NU:

Døde mindes ved højtider: Julen giver travlhed på kirkegården

På Almen Kirkegården i Aalborg har de indkaldt assistance for at få gravstederne klar til det store julerykind.

Det er ikke kun butikkerne på strøget og supermarkederne, der har ekstra travlt i julen. For mange pårørende er det en fast tradition med et julebesøg  på familiegravstedet.

Det mærker de hvert år på Almen Kirkegården i Aalborg, hvor det har været nødvendigt at hive ekstra mandskab ind op til jul.

- Vi begynder allerede med gran i oktober og får kaldt ekstra folk ind fra parkerne i Aalborg. Lige nu er vi rundt og sætte små tulipaner på de gravsteder, vi passer, som er en tradition op til jul, siger Hanne Christiansen, der er gartner på Almen Kirkegården.

Minder om gode oplevelser

For mange pårørende er det vigtigt at runde kirkegården - især til jul.

- Juleaften er jo en fest og en lejlighed, hvor man mindes og savner sine afdøde. Derfor er det vigtig, at få dem besøgt lige nu, siger Sys Eriksen fra Hadsund , der er med sin ven Karsten Dahl på kirkegården.

Karsten Dahl besøger sin søn, som han delte mange gode oplevelser med.

- Min søn boede i Sydamerika i mange år, hvor jeg besøgte ham første gang i 1988. Han tog mig blandt andet med på en tur i Amazonas, hvor vi levede blandt indianerne i en uge. Der er mange minder, som er rare at vende tilbage til, når man kommer her på kirkegården, siger Karsten Dahl, Aalborg.

Tænder lys hver dag

Ole Eg Clausen er en af undtagelserne på Almen Kirkegården. Han kommer der nemlig hver eneste dag og udfører et lille ritual for sin kone Jette, der døde for tre år siden.

quote Når jeg har tændt lyset sætter jeg mig og drikker en øl og får styr på verdenssituationen.

Ole Eg Clausen

- Jeg tænder et lys for min kone hver dag på hendes gravsted. Efter hendes død besøgte jeg Nepal, hvor de har den tradition, og så har jeg taget lys med hjem til hende. Når jeg har tændt lyset sætter jeg mig og drikker en øl og får styr på verdenssituationen, siger Ole Eg Clausen fra Aalborg.

Man skulle tro, de ansatte på kirkegården fik nok af gravsteder og julepyntning, mens de er på arbejde, men sådan er det langtfra.

- Jeg har en mor og to brødre, som ligger på en anden kirkegård, men dem plejer jeg at besøge inden jul, siger Hanne Christiansen fra Almen Kirkegården.

20_percent

play Ny aftale om genåbning på plads

Værket

play Naboer protesterer mod kæmpevindmøller og gigantisk solcellepark

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Smart parat svar

Se finalenquizzen: Landets klogeste 6. klasse kåres

20_percent

play Ny aftale om genåbning på plads

Værket

play Naboer protesterer mod kæmpevindmøller og gigantisk solcellepark

Til forsiden

Til forsiden