Ekspert: Flyvestation Aalborg er i farezonen
Foto: TV2 Nord
Aalborg Kommune har sat lobbyarbejdet i gang på Christiansborg for at undgå en lukning af Flyvestation Aalborg, og skal man tro en førende ekspert på området, er det en god idé - den nordjyske flyvestation går nemlig en uvis fremtid i møde forud for det næste forsvarsforlig.
Aalborg Kommune går offensivt til værks for at sikre, at Flyvestation Aalborg ikke lukker. Konsulentarbejde og møder med politiske ordførere på Christiansborg er bare noget af det lobbyarbejde, kommunen har sat i gang forud for forsvarsforliget, der skal genforhandles til efteråret.
- Det ville være et stort tab for Aalborg, hvis de mange arbejdspladser forsvinder fra flyvestationen. Det understreger også, hvorfor vi går ind og laver den her målrettede indsats, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen til TV2 Nord.
Flyvestation Aalborg, der huser over 1000 ansatte og blandt har Hercules- og Challenger-flyet og Jægerkorpset stationeret, kan gå en udfordrende fremtid i møde. De nye kampfly og en ny struktur kan nemlig resultere i, at man vælger at lukke en af de tre flyvestationer i Skrydstrup, Karup eller Aalborg for at samle enhederne.
Karup med over 3000 ansatte virker ifølge eksperter usandsynligt, og derfor - hvis en flyvestation skal lukkes - ligner det en 'kamp' mellem Aalborg og Skrydstrup, hvor F16-flyene har base.
Ifølge en af de førende eksperter på området, Andreas Krog, der driver hjemmesiden nytkampfly.dk, er Flyvestation Aalborg i farezonen.
- Der er ingen tvivl om, at vi går imod færre og fære flyvestationer, og der er det klart, at Aalborg er en af de to flyvestationer, der står yderst, siger Andreas Krog og fortsætter:
Hvis de nye kampfly bliver placeret i Skrydstrup, er der ingen tvivl om, at Aalborg står absolut mest i farezonen som den flyvestation, der skal lukke.
- Hvis de nye kampfly bliver placeret i Skrydstrup, er der ingen tvivl om, at Aalborg står absolut mest i farezonen som den flyvestation, der skal lukke, for jeg tror, at der vil blive lukket flyvestationer inden for seks til 10 år, siger Andreas Krog.
TV2 Nord har forsøgt at få en kommentar fra Flyvestation Aalborg, men de vil ikke stille op til interview.
Fra central hold i Flyvevåbnet har man sendt et internt brev ud til de forskellige flyvestationer, hvor man beder medarbejdere om ikke at udtale sig til pressen. I brevet står der blandt andet:
- Anskaffelsen i multimilliardklassen i Danmark er og bliver et politisk anliggende. Vi må derfor hverken direkte eller indirekte påvirke den politiske proces. Det er ikke Forsvarets opgave at være kastebold i en proces, der tilkommer vores regering og folkevalgte.
Thomas Kastrup-Larsen håber i sidste ende, at lobbyarbejdet fra Aalborg Kommune bærer frugt.
- Hvis man venter og tror på, at det nok skal gå, så risikerer man, at løbet er kørt, slutter borgmesteren.
Det nye forsvarsforlig skal formentlig forhandles på plads i slutningen af efteråret.