Én særlig ting stod på Allan Gaardes seddel, både da han kom OG gik i AaB: - Tåbeligt

Ekssportsdirektøren kommer også med en opfordring til fodboldklubberne.

Benfica og Manchester City er bare nogle af klubberne, som Allan Gaarde, AaBs sportsdirektør i klubbens største sæson nogensinde, færdes omkring nu.

Der er altså sket noget siden han forlod Hornevej og sportsdirektør-kontoret.

Det er der i den grad også med AaB.

- Det job, som der er i AaB, og som jeg har bestredet, er alt for stort, afslører Allan Gaarde overfor Brix og Jørgensen i TV2 Nord-podcasten, Tredje Halvleg.

-  Du skal både være ambassadør for omverdenen. Du skal være strateg. Du skal være politiker overfor fans. Du skal være købmand. Du skal være scout - og så skal du være trænerens sparringspartner.

I dag er han partner i OneNexus, der er rådgiver for blandt andre fodboldklubber.

Gaarde bor stadig i Aalborg og følger byens hold, som han nåede over 200 kampe for som spiller, tæt. 

Dermed har han ekstraordinær indsigt i det maskinrum, der drev den klubben han forlod.

Faktisk startede Allan Gaarde med at spille serie 1 og drikke øl om lørdagen, fordi Vejle ikke kunne bruge ham.

Hør ham fortælle om den braste drøm og et rekordhattrick mod Vejle øverst.

250523 Allan Gaarde - TredjeHalvleg phjo 7532

Samtidig følger han på sidelinjen de nye vinde, der blæser med de tyske investorers indtog. 

AaB har oprustet gevaligt på organisationen.

Aldrig tidligere har man haft de stillinger og i så markant omfang styrket den sportslige sektor, som det blev offentliggjort for en måned siden. Her har man for første gang i klubbens historie skabt stillinger som teknisk chef og scouting chef, der skal supplere akademi- og sportscheferne.

- Jeg tror, at vi i AaB's sportslige afdeling har behov for flere hænder overordnet set, sagde formanden Niels David Nielsen ved den lejlighed.

Så noget tyder på, at man har lyttet til Allan Gaardes ord.


- Klubberne er heldigvis ved at indse, at man har for små organisationer. I stedet for KUN at investere i spillertrup, handler det også om at investere i ledelse og organisationen bag.

- Der er ikke noget, der hedder HR i fodboldklubber, nævner Allan Gaarde som eksempel, for derefter at henvise til sin egen tid. Og sin egen fejl.

- Scouting stod på mit stykke papir, da jeg gik ind i AaB. Og det stod der, da jeg gik ud, forklarer han og giver én altovervejende årsag:

- Vi fandt ikke pengene. Det er tåbeligt, man ikke fik gjort det.

Undervejs i sæsonen har flere af AaBs mest inkarnerede fans også skudt efter bestyrelsen og deres kompetencer. Eller mangel på, ifølge fansene.

Et meget omtalt banner mod AGF, i Erik Hamrens comeback-kamp, talte sit tydelige sprog

aab
Foto: Mogens Jørgensen / TV2 Nord

Allan Gaarde mener, at der skal gøres meget mere for at hjælpe bestyrelserne med at blive dygtige nok til at drive fodboldklubber. Allan Gaarde kalder det "det største potentiale at bestyrelser kan opgradere på det sportslige."

- Næsten alle steder har det været en udfordring, siger han og peger på lignende problemer i både Norge og Sverige.

Skulle man have gjort det i AaB tidligere?

- Det kan jeg ikke sige. Det er generelt.

- Men der er ved at ske noget. Vi er i gang med anden bølge, den kloge bølge og ikke den med fantasterne. Heldigvis. For de har ødelagt nok, lyder det fra eks-sportsdirektøren, der også har en fortid på CBS - med et 12-tal til den sidste eksamen.

Eksempelvis kvalificerer det ikke blot, at man har haft en fortid på banen.

- Hvis du bare har været spiller, så har du ingen indsigt i, hvordan din klub bliver drevet.

Han har gjort det til sit liv at være rejsende i fodbold, siden han forlod sportsdirektørpladsen i AaB, hvor han sad for bordenden i den mest succesfulde sæson nogensinde – og stod bag klubbens største salg.

Men hvilken forfatning efterlod han klubben i? Og hvilken aktie har han i det hold, der danser dødedans om nedrykningsstregen? Hør ham svare på det i seneste afsnit af Tredje Halvleg, der hvor du lytter til podcast.


Seneste nyt

fra Nordjylland