Flyvende gris bliver en del af livsreddende projekt

En gris er lige nu en del af en vigtig mission. Den har hele dagen fløjet rundt i et Hercules fly sammen med læger og forskere fra Aalborg Universitetshospital.

En af landets ypperste eksperter inden for hjerte- og lungeredning, Benedict Kjærgaard fra Aalborg Universitetshospital, har rykket sit udstyr ud i en af Forsvarets Hercules fly.

Vi har fundet på en ny metode, hvor vi sætter rent ilttryk til lungerne hele tiden uden at personen trækker vejret

I dag tester han en mobil maskine til hjerte- lungeredning. Den skal testes i 10 kilometers højde på en gris. Det er en del af et forskningsforsøg, hvor formålet er, at Forsvaret skal blive i stand til at hente hårdt sårede soldater hurtigere hjem fra missionsområder, og give dem bedre hjælp med Benedict Kjærgaards hjerte- og lungeredningsmaskine.

- Har man en skade på lungerne, så kniber det med at optage ilt. Når man kommer op i luften, hvor lufttfyk og ilttrykket trods alt er lavere end i jordhøjde, så kan det lige være det der gør, at man ikke kan flytte patienten, siger Benedict Kjærgaard under forsøget.

Grisen er blevet bedøvet forud for flyveturen, og har fået monteret maskinen. Grises fysiologi minder meget om menneskets, og derfor bliver den mobile hjertelungemaskine testet på grisen ombord i flyet.

Udsendte danske soldater kan få glæden af metoden i tilfælde af at de skal transporteres med lungeskader. Udsendte soldater er i øget risiko for at pådrage sig lungeskader under deres opgaver i missionsområderne, fordi de kan blive udsat for skud mod deres skudsikre vest eller vejsidebomber.

- Vi har fundet på en ny metode, hvor vi sætter rent ilttryk til lungerne hele tiden uden at personen trækker vejret, siger Benedict Kjærgaard.

Kuldioxiden bliver fjernet via en lille pumpe.

Dagens test viser, at der ikke er den store forskel på om patienter er nede på jorden eller oppe i luften, når de har udstyrt på. Så allerede nu er forsøget en succes.

Alle tilladelser til anvendelse af grisene er på plads, og forsøget bliver gennemført under tilsyn af både en dyrlæge og formanden for Rådet for Dyreforsøg. Grisen bliver aflivet efter forsøget.


Seneste nyt

fra Nordjylland