Fortidsminder lokkede nordjyderne ud i forårssolen
Foto: Mette Kristensen
Lindholm Høje er et af de steder i Nordjylland, hvor der søndag blev holdt fortidsmindedag.
På Lindholm Høje ved der stor interesse for at komme med på guidet tur blandt gravene i anledning af fortidsmindedagen.
I strålende forårssol førte museumsdirektør ved Nordjyllands Historiske Museum an, da en flok historieinteresserede nordjyder søndag formiddag besøgte Lindholm Høje.
Anledningen var den nationale fortidsmindedag, hvor der landet over blev holdt guidede ture ved nogle af vores mange fortidsminder. Fortidsmindedagen blev holdt første gang i 2016, og det er en god anledning til at huske på, at historien ligger derude lige for næsen af os.
- Det er jo for at sætte fokus på en sag, og på det her med at vi har fortidsminder rundt omkring i landskabet og at man kan tage ud og kigge på dem og tage sin madkurv med. Der er som regel også informationsskilte, og så i dag er jeg her også til at fortælle, siger Lars Christian Nørbach, museumsdirektør ved Nordjyllands Historiske Museum og dagens guide på Lindholm Høje.
Lindholm Høje består af en lang række stensætninger og grave, som dateres tilbage til jernalderen og vikingetiden. Det var især vikingerne liv i Nordjylland samt landskabets opståen gennem tiderne, der var på programmet på den en time lange fortidsmindevandring.
Selv om det er længe siden, at vikingerne sejlede på Limfjorden og stensætningerne på Lindholm Høje blev til, er det stadig vigtigt at blive ved med at dyre fortidsminderne og lade dem huske os på vores historie. Og interessen er der da også.
- Folk vil faktisk gerne vide noget om landet og den egn, de bor i. Det er jo noget, der giver identitet, siger Lars Christian Nørbach.
Ifølge slots- og kulturstyrelsen er der knap 33.000 fredede fortidsminder i Danmark. Det er netop slots- og kulturstyrelsen, der sammen med de danske arkæologiske museer står bag fortidsmindedagen.