Foto: Jesper Lange

HP Byg vinder Røde Kors pris: Lærer alle sine ansatte førstehjælp

Den aalborgensiske byggevirksomhed HP Byg lærer alle sine medarbejdere førstehjælp, og det har reddet lærlingens Kasper Lundholms liv.

HP Byg går forrest, når det kommer til førstehjælp. De sørger for at træne alle deres medarbejdere i førstehjælp og holder løbende deres evner ved lige.

HP Byg oplever hvert år flere ulykker, og indsatsen inden for førstehjælp er blandt andre kommet Kasper Lundholm til gode.

Han er i lære som bygningsstruktør hos HP Byg, og for fire måneder siden blev han skåret i ansigtet med en vinkelsliber, mens han var i gang med at skære i armeret beton. 

Jeg ved ikke, hvordan jeg skulle have håndteret det, hvis jeg havde stået der alene. Så de har reelt set været med til at udøve livsreddende førstehjælp.

Kasper Lundholm, lærling i HP Byg

- Jeg blev skåret lige under øjet og hele vejen ned til halsen. Efter ulykken fandt jeg en af underentreprenørerne på byggepladsen, og han fik tilkaldt hjælp, siger Kasper Lundholm.

På grund af uddannelsen i førstehjælp var de ansatte på byggepladsen hurtige til at hjælpe Kasper Lundholm.

- De fik bundet mit hoved ind og lagt mig på nogle tæpper. Det kan jo næsten ikke beskrives. Den indsats, de ydede, den var fantastisk, det var den, siger Kasper Lundholm.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg skulle have håndteret det, hvis jeg havde stået der alene. Så de har reelt set været med til at udøve livsreddende førstehjælp.

Medarbejderne føler sig mere trygge

De 180 medarbejdere i byggefirmaet kan alle førstehjælp, og hvert tredje år skal de til et nyt førstehjælpskursus for løbende at holde deres evner ved lige. 

- Vi arbejder i en farlig branche. Det er noget, vi skal have respekt for. Vi skal ikke være bange for det, men ved at træne de her situationer, vi kan komme ud for, sikrer vi også, at folk de kan handle, når der sker sådan nogle ulykker her, siger arbejdsmiljø- og procesleder hos HP Byg, Søren Fiil Visby.

Han er manden bag førstehjælpskurserne og understreger, hvor vigtigt det er, at medarbejderne på en byggeplads kan førstehjælp. 

Læs også Førstehjælp er populært i Nordjylland: Flere end 500 klar til at redde liv

- Det giver en tryghed for medarbejderne, når de ved, at deres kollegaer kan passe på dem og tage sig af dem i tilfælde af en ulykke, siger Søren Fiil Visby.

Kasper Lundholm blev faktisk spået til at være sengeliggende i et år, men er nu ved at være op på fuld tid hos HP Byg igen.

- Der blev taget en lille smule hensyn til mig. Jeg kan stadig ikke arbejde med en vinkelsliber endnu, så der bliver taget det hensyn, jeg har brug for, men jeg er rigtig glad for at være på arbejde igen.

Opsætter hjertestartere til fri brug

HP Byg vinder også førstehjælpsprisen, fordi de har ni hjertestartere installeret på deres byggeplads, hvor otte af dem er tilgængelige døgnet rundt, så offentligheden også kan benytte sig af hjertestarterne.  

Det er noget, der vækker ros hos Røde Kors. 

- HP Byg sørger for, at alle medarbejdere kan førstehjælp og løbende får kurserne genopfrisket. Men de har også øje for lokalsamfundet, som de med deres hjertestartere og kompetencer står klar til at hjælpe. Det er et stort ansvar at tage, og det er virkelig flot, siger generalsekretær for Røde Kors, Anders Ladekarl.

Fakta om hjertestop:

 
  • For hvert minut der ikke gives livreddende førstehjælp, falder chancen for overlevelse med 10 procent.
  • Hvert år falder 4.000 personer om med hjertestop uden for hospitalet i Danmark. Det er cirka 11 personer hver dag. 
  • To ud af tre danskere, som faldt om med hjertestop, fik livreddende førstehjælp af vidner i 2014. Tilbage i 2001 var det kun hver femte.
  • Hvis ingen træder til ved et hjertestop, overlever 1 ud af 30. Når en forbipasserende træder til ved hjertestop i det offentlige rum, overlever 1 ud af 8.
  • I dag overlever 12,7 procent et hjertestop – det er tre gange så mange som i 2001, hvor tallet var 3,9 procent.
  • Efter 4-6 minutter begynder hjernen at tage varig skade, hvis der ikke ydes førstehjælp.
  • Blandt personer, der overlever hjertestop og er i arbejde forud for hjertestoppet, kommer 76 procent tilbage i arbejde.
Kilde: Trygfonden og Dansk Hjertestopregister

 

02:31

\n     

Luk video