LIGE NU:

Humøret stiger når mænd mødes

Kræftramte mænd mødes helt uden kvinder. De nyder hinandens selskab og fraværet af det andet køn.

I Kræftens Bekæmpelses lokaler i Aalborg kommer der mange kræftpatienter. Langt de fleste er kvinder, men hver 14. dag mødes 15-20 kræftramte mænd til fælles madlavning, spisning og mandehørm.

- Vi har ikke nogen kvinder til at blande sig i, hvad der foregår, og det kan være en rar ting, siger Michael Fagerberg, der har taget teten i tilberedelsen af middagen. Den står på farsbrød, salat og flutes.

Kvinder er simpelt hen forment adgang, og mændene betegner direkte samværet i mandegruppen som et frirum.

Michael Fagerberg fik konstateret prostatakræft i 2014. Den har spredt sig til knogler og lunger, og udsigterne til helbredelse er ikke for lyse.

Humøret stiger til gengæld, når han mødes med ligesindede... mænd. Og sådan er det vist hele raden rundt.

Willy Larsen er helbredt for sin prostatakræft. Når man spørger ham, hvorfor han kommer i mandegruppen, lydder svaret.

- Det er hyggeligt at komme her. Først og fremmest er vi en flok mænd!

Tonen er ligefrem, og under middagen nærmer stemningen sig det løsslupne. Der ryger et par historier over bordet, som med sikkerhed ikke ville udløse samme latterbrøl med kvinder til stede.

Gruppen har eksisteret siden november 2013. Der er cirka 40 mænd i bruttotruppen. Af og til arrangeres der foredrag, for eksempel om hvilken kost det er godt at spise som kræftramt.

Hvis nogen i gruppen, typisk de nye, har behov for at snakke om for eksempel ubehagelige bivirkninger af strålebehandlinger, ja så er de mere end velkomne. Men faktisk fylder sygdomssnak ikke alverden i det store fællesskab.

I gruppen findes der nemlig også mentorer, som kan tage mere alvorlige mand-til-mand-snakke. Mentorerne er ud over at være mænd også selv kræftramte eller tidligere kræftramte. En af dem er Klaus Lundblad Bengtsen, der har haft leukæmi.

- Man kan sommetider få sagt nogle andre ting til en anden mand. Både fordi han har prøvet det selv, men også fordi han er mand, siger han.

Mentorerne er klædt på til opgaven af Kræftens Bekæmpelses rådgiver Rolan Nielsen.

Mød ham og mandegruppen i aftenens Nordjylland Live.