Jomfru Ane Gade gør klar til ’snefald’: - Det er en nationaldag – nærmest så stort, som når vi spiller landskamp

Bartenderne på diskotekerne i Jomfru Ane Gade har hele fredagen haft ekstra travlt for at blive klar til det kæmpe rykind af gæster til årets store J-dag.

 - Vi er røde, vi er hvide. Vi står sammen, side om side.

De fleste af os kan skråle med på Re-sepp-ten, der er blevet symbolet på det danske fodboldlandshold. Men fredag aften kan teksten med fordel ændres til: 

- Vi er blå, vi er hvide.

Årets J-dag, hvor årets julebryg bliver frigivet, er nemlig en lige så stor dag, som når landsholdet forsvarer de rød-hvide farver på grænsværen. Det mener i hvert fald medejeren af diskoteket Proud Mary i Jomfru Ane Gade, Henrik Foget Jensen.

- Det er næsten nationaldag, for om vi spiller EM i fodbold eller skal have J-dag – det er stort set det samme. Det er en nationaldag, siger han til TV2 Nord, da vi kigger forbi til de sidste forberedelser fredag formiddag.

quote Det er noget, man ser frem til, fordi det ikke er noget, man kan få hele året rundt.

Alberte Paulick, bartender, Proud Mary

Hans faste bartender Jonathan Wheeler glæder sig også over at være på arbejde og dermed kunne byde de mange tusinde unge i julehumør velkommen indenfor.

- Det er en af de rigtig, rigtig, rigtig gode dage – en af dem, man ser mest frem til. Det er sjovt at være på arbejde, fordi der er liv og fest.

Medejer af Proud Mary i Jomfru Ane Gade, Henrik Foget Jensen, sammenligner J-dag med dage, hvor fodboldlandsholdet spiller. Foto: Vibe Aagaard
Medejer af Proud Mary i Jomfru Ane Gade, Henrik Foget Jensen, sammenligner J-dag med dage, hvor fodboldlandsholdet spiller. Foto: Vibe Aagaard

Får fri til at fejre J-dag

Selv om størstedelen af personalet er indkaldt til at servicere de mange forventede gæster, så har bartender Alberte Paulick i år været så heldig at få sig en velfortjent friaften.

- Det er noget, man ser frem til, fordi det ikke er noget, man kan få hele året rundt. Og så vil man gerne være der og fejre det, når det endelig kommer ud, siger hun, mens hun hænger julepynt op som sin sidste arbejdsopgave inden fyraften - og kapslen kan vippes af den første flaske med julebryg.

- Nu er det jo et år siden, jeg har fået den sidst, så det er ved at være på tide, man får smagt den igen.

10 skarpe om J-dag

  1. Dagen har været afholdt siden 1990 - kun afbrudt af 2020, hvor corona satte en stopper for festlighederne.

  2. Navnet henviser til julebrygs-dagen, hvor årets julebryg bliver frigivet på barer og diskoteker samt i butikkerne.

  3. Oprindeligt blev J-dagen afholdt om onsdagen, hvor øllen blev frigivet ved midnat. Men fraværet på ungdomsuddannelserne var så højt dagen efter, at Tuborg i samarbejde med Bryggeriforeningen i 1999 flyttede J-dag til om fredagen.

  4. Juleøllen frigives nu klokken 20.59.

  5. Selvom Tuborg var de første til at markere J-dag i 1990, er mange andre både små og store bryggerier sidenhen hoppet med på bølgen.

  6. Tuborgs udklædte julenisser uddeler 30.000 gratis Tuborg Julebryg og 45.000 blå nissehuer på omkring 400 beværtninger over hele landet.

  7. J-dag blev anerkendt som et officielt, dansk ord i 2008 og beskrives som "den dag i efteråret hvor et bryggeris julebryg kommer i handlen".

  8. Juleøl er ikke én øltype, men har typisk en højere alkoholprocent, er sødere og mørkere end en almindelig pilsner.

  9. I 2020 var der mere end 400 forskellige slags juleøl på markedet.

  10. Landets politikredse planlægger ofte ekstra spritkontroller i forbindelse med J-dag.

    Kilde: Dr.dk, mig&kbh, juleoel.dk

Og med årets julebryg godt på plads i køleskabene på Proud Mary og landets øvrige barer og diskoteker, er der bare tilbage at krydse fingre for, at danskerne hiver 'rusen' i hus på julemandens hjemmebane.

- Vi går frem mod fodboldstater som de tapre tinsoldater - som den lille, store Claus klapper vi med hatten, DAVS!

VIDEO: Sådan gør Proud Mary klar til J-dag:


Seneste nyt

fra Nordjylland