Krigsveteran: Torben følger særligt med i udviklingen i Irak

Efter planen skal cirka 80 soldater fra Aalborg sendes til den ene af de to militærbaser i Irak, der i nat var udsat for et iransk angreb. Af hensyn til sikkerheden, trækkes en del af de danske soldater nu ud af Irak som følge af angrebet. Men hvor det stiller de nordjyske soldater, der skal udsendes, er uvist. Vi mødte i dag en nordjysk veteran, der flere gange har prøvet at sidde i en situation, som de nordjyske soldater kan være på vej ned til.

Efter angreb på en militærbase i Irak natten til onsdag følger nordjyske Torben Lund nyhederne ganske nøje fra sit hjem på Egholm.

Han har nemlig selv været soldat - og udsendt til krigsområder. Også i Irak, som netop har været udsat for et angreb fra Iran.

To militærbaser i Irak med amerikansk tilstedeværelse blev ramt af mindst 12 ballistiske missiler - herunder Al Asad-basen, hvor de danske tropper også opholder sig. Der er ingen bekræftede meldinger om dræbte eller sårede.

Irans Revolutionsgarde har bekræftet, at angrebene er sket som hævn for drabet på den iranske general Qassem Soleimani, som fredag døde under et amerikansk droneangreb.

Torben Lund lever i dag som invalidepensionist med en svær rygskade og PTSD. Men han ved, hvad det vil sige, at være under angreb - som luftbasen Al Assad i Irak, hvor 130 danske soldater opholdt sig, var det i nat.

- Det første der sker, når lejren er ramt, det er jo, at man tænker sikkerhed – også for sine kollegaer. Og når først man er i sikkerhed, så begynder man at tænke, hvad får familien mon at vide, fortæller Torben Lund.

Der er ingen døde. Det er sådan set det allervigtigste, siger han.

quote Det første der sker, når lejren er ramt, det er jo, at man tænker sikkerhed – også for sine kollegaer. Og når først man er i sikkerhed, så begynder man at tænke, hvad får familien mon at vide

Torben Lund, tidligere udsendt soldat

Han var selv professionel soldat af to omgange fra 1978 til 1998. Torben Lund har været udsendt til Irak.  Men også til Kuwait og Bosnien, hvor han selv oplevede at være under angreb.

- Det er en region, som er i bevægelse konstant, og kigger man bare væk et øjeblik, så er der jo sket noget nyt, fortæller Torben Lund og tilføjer:

- Vi sad et af de steder, hvor bomberne faldt så tæt, at tælle dem. Normalt så tæller man ”incomings”. Og når klokken slog 10 om formiddagen, så havde vi op til 1600 ”incomings” i Sarajevo.

En enhed på ca. 80 mand fra Aalborg Kaserne skal efter planen udsendes til Irak i slutningen af januar for at træne lokale irakiske styrker i at bekæmpe Islamisk Stat.

Men de nuværende danske tropper i Irak, der varetager samme opgave, trækkes efter et møde i Udenrigspolitisk nævn i dag ud af landet.

- På baggrund af den aktuelle sikkerhedssituation, har vi truffet beslutning om at overflytte en række af de soldater, der er på Al Assad-basen, fra basen til Kuwait, fortæller statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag. 

Hvor det stiller den nordjyske enhed, der skal overtage fra de nuværende udsendte tropper, er uvist.

- Det er både vores formodning og forhåbning, at vi snarest muligt kan genoptage alle de opgaver, der sædvanligvis bliver løst af de danske soldater under et på basen, lød det fra statsministeren.

Torben Lund er dog heller ikke i tvivl om, at de nordjyske soldater er rustede til opgaven, selvom situationen er spidset til.

- De er så professionelle. De ved godt, hvad det drejer sig om. Regionen er så betændt i forvejen, så de ved, at de ting kunne ske. Og netop der er vores soldater så godt udannede. Der er slet ingen tvivl der, siger Torben Lund.

Trænregimentet på Aalborg Kaserner holder udsendelsesparade 14. januar for de soldater, der skal deltage i missionen i Irak.


Seneste nyt

fra Nordjylland