Seneste nyt

fra Nordjylland

Kulturinstitutioner risikerer lukning med budgetforslag

 Kulturinstitutioner risikerer lukning med budgetforslag

Om en måned kan det hele være slut og alt personale afskediget.

Slut med ubåden Springeren og marinemuseet i Aalborg Vestby af samme navn, og slut med det Det Hem'lige Teater i Kjellerupsgade og Kunsthal Nord.

Det kom frem torsdag morgen, da de ledende politikere i Aalborg Kommune præsenterede udkastet til budgettet for 2024. Et budget, der har nedskæringer for en kvart milliard.

En del af de penge bliver fundet med at fjerne tilskuddet til tre udvalgte kulturinstitutioner i Aalborg. Det Hem'lige Teater mister hele sit tilskud på 1,6 millioner, Kunsthal Nord mister 1,1 millioner, og det maritime oplevelsescenter Springeren kan vinke farvel til hele sin kommunale støtte på 900.000 kroner.

- Det betyder enden for os. Vi er et lille sted uden kassekredit, som har kørt i rigtig mange år på et stramt budget. 900.000 er 25 procent af vores budget. Det ville vi ikke kunne overleve fra første januar af, siger Mads Sølver Pedersen, der er direktør for Springeren Maritimt Oplevelsescenter.

Så lukker Springeren, hvis det her sker?

- Ja, det gør den, påpeger direktør Mads Sølver Pedersen, og bedre lyder det ikke, da TV2 Nord besøger Det Hem'lige Teater i Kjellerupsgade.

- Det vil betyde, at vi ikke har nogle penge til at drive huset og lønne personalet. Så må bestyrelsen træffe den kedelige beslutning at lukke huset per 1. januar. Det er jeg meget meget ked af. Vi har rent faktisk 35-års jubilæum her i efteråret, så det ville være trist at ende på den måde, siger teatrets leder Pia Bredow.

'Hele ens verden falder sammen'

Ingen af de to kulturinstitutioner i Aalborg kan ifølge dem selv overleve uden kommunalt tilskud. Spareplanerne har været kendt i et stykke tid, men da Aalborg Byråd torsdag præsenterede budgetforslaget for 2024, rykkede den økonomiske virkelighed et stykke tættere på.

- Det er jo hele ens verden, der selvfølgelig falder sammen. Det er 11 år, jeg har brugt herude på at gøre det her til en fin turistattraktion i Aalborg, forklarer direktør på Springeren, Mads Sølver Pedersen, og på Det Hem'lige Teater følger den daglige leder trop.

- Jeg synes bare, det stritter meget imod Aalborg Kommunes kulturpolitik, og om at støtte de unge og vækstlaget. Det virker lidt dumt, at man går ind og spare på et sted, der er fyldt med unge mennesker, påpeger Pia Bredow.