Lars Søndergaard synes stadig AaB-fyring var den mest uretfærdige
Få historien om kælenavnet "Rødes" politiske baggrund, en dyster familiehemmelighed og mødet med Jürgen Klopp i denne udgave af Tredje Halvleg.
- Der er jo nogen, der gør sig sorger. Men jeg ved jo ikke, hvor meget bedre det er blevet efterfølgende.
Han har haft de nogle af de største udenlandske trænerjobs en dansk træner har haft i 00'erne, da lille Austria Salzburg pludselig blev købt af energidrik-giganten Red Bull.
Alligevel er det det ufrivillige stop før tid i hjerteklubben, hjemstavnsklubben for fodboldmetropolitten Lars Søndergaard, der stadig gør mest ondt.
Det var nemlig på mange måder en helt oplagt ring for manden, der med egne ord "havde været i Aalborg indtil han fyldte 40," men pludselig havde opbygget en karriere i Østrig.
Efter en succesfuld tid i Sønderjyske blev i dag 65-årige Lars Søndergaard ansat som Kent Nielsens afløser i AaB.
- Det er jo sjældent, at man bare skilles, og så klapper man hinanden på skulderen. Der er nok forskellige meninger, siger Lars Søndergaard i dag i Tredje Halvleg.
AaB i opbrud
Han erkender, at der er forskel på at gå selv, som han gjorde i sit seneste job som dansk landstræner for fodboldkvinderne, og så de ufrivillige stop han har prøvet.
- Det gør altid ondt på en eller anden måde, siger han med et smil, og tilføjer - stadig smilende, men med alvorlig vægt bag ordene:
- Det præger jo en et stykke tid.
Se hele afsnittet af Tredje Halvleg med Lars Søndergaard nederst.
- Det var også en af grundene til, at jeg sagde, at nu har jeg været i fem og et halvt år hos Danmark. Hvis jeg skulle have forsat, var det blevet syv år, forklarer han om stoppet hos kvinderne sidste år ovenpå en succesfuld deltagelse ved det største kvinde-VM nogensinde.
Han understreger, at var han fortsat, var det måske ikke endt i en decideret lykkelig skilsmisse. "Og det er også derfor, der er så mange fyringer," tilføjer han om kunsten at stoppe i tide.
- Da jeg overtog AaB - og det tror jeg faktisk, at folk har glemt - spillede vi noget af det mest offensive fodbold det første halvår, jeg var der, siger træneren, der blev dansk mester som assistent for Hans Backe i 1999.
Lyt til afsnittet herunder.
Han ærgrer sig over det opbrud, der ramte klubben og som de i dag, 10 år efter The Double, ikke er ovre.
- Der sker jo meget i den periode. Der er spillere, der skriver under med andre klubber, og det gjorde, at der var lidt opbrud. Forventningerne var stadigvæk til, at vi skulle lægge helt op i toppen, og det sker så ikke.
- Og der har jeg selvfølgelig også, helt sikkert også min andel af skyld, siger han.
Ekkoet til i dag
I tiden op til fyringen giver han blandt andet debut til en vis Joakim Mæhle, ligesom AaB's største salg nogensinde, Christian Bassogog blomstrer under Søndergaard.
- Der er jo nogen, der gør sig sorger. Men jeg ved jo ikke, hvor meget bedre det er blevet efterfølgende.
Det oplagte for den tidligere AaB'er, der nåede godt 40 kampe som spiller, inden en knæskade bremsede det, er at drage paralleller til den nordjyske storklubs nuværende overgang til tyske hænder.
- Der mangler jeg en tydelighed. For hvad vil de? Talenter? Vinde mesterskaber? siger eks-kvindelandstræneren.
Er den vigtig?
- Det tror jeg. Hvis de skal have nordjyder og fansene med ombord, tror jeg, det er ekstremt vigtigt at gå ud og være åben om det.
- Og så kan det jo godt være, man skiller vandene på nogle områder, men så er man i hvert fald ærlig i sin kommunikation. Det er jo ikke noget med ærlighed som værdi, men åbenhed. Tydelighed, forklarer Lars Søndergaard.
Hør også den gribende historie om Lars Søndergaards far, der var politibejtent under krigen og blev sendt i koncentrationslejr.
Det påvirkede den trænertype aalborggensiske Lars Søndergaard endte med at blive.
Og hvor mange trænerjobs er der egentlig tilbage i nordjyden, der har gjort Østrig til sit andet hjem?
Find ud af det i Tredje Halvleg.