Limfjorden gisper efter vejret: Fritidsfiskere frygter snarlig fiskedød
Alt for lidt overvågning af Limfjorden, lyder kritikken.
Vandet i Sebber Bredning ligner mest af alt en algesuppe lige nu, og de lokale fiskere frygter, at det går som så ofte før.
Jens Østergaard og Kristian Mortensen, der fisker i Limfjorden fra Valsted ved Nibe er bekymrede. De frygter, at den næste bundvending med efterfølgende iltsvind og fiskedød er nært forestående. Algerne i fjorden vokser nemlig eksplosivt lige nu og gør det umuligt at fange det mindste.
- Det ser ikke for godt ud. Det er jo møgbeskidt det hele. Nu har vi jo gået og glædet os til, at vi skulle ud og fange nogle gode skrubber og ørreder, men det er ikke til at fiske i det her vand lige nu, siger Kristian Mortensen, der er fisker og bådbygger i Valsted ved Nibe.
Talsmand for Fjordgruppen Nibe, Jens Østergaard har set det samme mønster flere gange før.
- De her inderfjorde, som Sebber og Halkjær Bredning dør lige så stille nu. Alle de her alger dør på et tidspunkt og falder til bunds, og når de så rådner er det slut med ilten i vandet – og så får vi det vi kalder en bundvending, hvor alting dør i fjorden.
Miljøstyrelsen sylter Limfjorden
Det var indtil 2007 Nordjyllands Amt, der foretog miljøkontrol i Limfjorden. Efter amternes nedlæggelse og regionernes tilkomme ligger den opgave nu ved Miljøstyrelsen og siden da er antallet af kontroller i fjorden styrkdykket.
Det, frygter senior marinebiolog Peter Blanner, er at sætte årtiers forskning i Limfjorden over styr. Han var tidligere ansat som biolog ved Nordjyllands Amt, som blev nedlagt i 2007. Dengang overvågede miljøskibet Limgrim hele Limfjorden, og var ejet af de tre amter, som grænser op til farvandet. Miljøkontrollen af Limfjorden var dengang unik i Danmark og forskningen blev brugt som en målestok for, hvordan alle de indre danske farvande havde det.
- De sejlplaner , som Miljøstyrelsen nu skal overholde er kun en brøkdel af dem, som vi foretog med Limgrim. Vi havde et enestående forskningsprojekt og en masse viden, som vi nu risikerer bliver værdiløst, hvis de ikke følges op, siger Peter Blanner.
Miljøskibet Limgrim blev sidste efterår sendt på pension, selv om statens to nye miljøskibe Sif og Frigg endnu ikke er klar til at tage over. De to skibe er nemlig aldrig kommet ud at sejle, fordi de skal have foretaget en større ombygning for at kunne klare opgaven. Indtil det er sket må det lille miljøskib Musling vikariere i Limfjorden. Ifølge Peter Blanner er det kun muligt, fordi Miljøstyrelsens skibe sejler langt mindre end amternes gjorde tidligere:
- Der er sket en vældig nedsættelse af prøvefrekvenserne, så der bliver samlet langt mindre data ind end før. Jeg mener ikke det er en bønne værd sådan som det foregår i dag, siger Peter Blanner.
Fisk i Sebber er ligeså sjældne som biologer
I Valsted er de kede af, at Miljøstyrelsen ikke overvåger Limfjorden ligeså flittigt, som det tidligere Nordjyllands Amt gjorde.
- Det var virkeligt dygtige folk, der sejlede med Limgrim dengang. Det er som om beslutningstagerne har bestemt, at Limfjorden fremover bare skal være en kloak. Jeg er meget utryg ved, at overvågningen af fjorden er blevet så overfladisk, siger Jens Østergaard.
Fiskene er allerede flygtet fra Valsted og er nu snart ligeså sjældne som biologer i Sebber Bredning.
- Jeg har måske set en (biolog) herude for et par år siden, men det får nok lov til at gå sin gang, og så håber man at det bliver bedre af sig selv. Men et eller andet er der galt, når det bliver så dårligt, som det er nu, siger Kristian Mortensen.
Sidst der var massivt iltsvind i Limfjorden var i 2016, hvor der lugtede af svovl i flere måneder i træk. Ifølge fiskerne i Valsted sker det igen i løbet af 10-14 dage, hvis det varme vejr fortsætter.