Lugten af råddent tang og prutter skærer i næsebordene, og det fortæller en historie
Se indslag om Limfjordsrådet, der i bogstaveligste forstand fik lugtet til, hvor galt det står til i Limfjorden.
Havbunden i Limfjorden har det rigtig skidt, og når de tager bundprøver stinker det langt væk af - ja prut.
- Jo voldsommere det lugter af svovlbrinte, jo mere hårdt har havbunden det.
Forskningsskibet Aurora tømmer bundprøver fra Limfjorden ud på dækket. Nogen synes det lugter som gammelt æg, andre af virkelig dårlig luft i maven.
Biologerne selv sammenligner det med duften af råddent tang på stranden en varm sommerdag.
Det er biolog Marianne Knudsen fra Aarhus Universitet, der er med til at trække bundprøver fra Limfjorden op på agterdækket af Aurora.
- Der er ikke andet end mudder. Der er ingen sten, og hvis ikke der er sten, så er der ikke noget tang, og hvis ikke der er tang, så er der i hvert fald ikke nogen store dyr, forklarer Marianne Knudsen.
Ifølge EU’s vandrammedirektiv fra år 2000, skulle Limfjorden og andre lignende områder have været i en god tilstand i 2015. Det blev udskudt til 2027, og nu er det igen udskudt på ubestemt tid.
Liv - eller mangel på liv
Politikere og embedsmænd fra Limfjordsråddet kunne mandag aften ved selvsyn konstatere og ikke mindst lugte, hvordan Limfjorden har det på bunden.
- Det giver virkelig syn for sagen, når man ser, hvad de fisker op, bemærker Mariagerfjord Kommunes teknik- og miljøformand, Jørgen Hammer Sørensen (DF).
Netop i denne uge sejler Aurora rundt i Limfjorden som en del af kampagnen Hovedet i Havet, der skal sætte fokus på livet under havoverfladen.
Eller måske netop mangel på liv.
- Generelt ser rigtig mange af vores fjorde og kystnære farvande sådan her ud. Det er fordi, der er for meget næring i vores havmiljø, og så ender det med, at der kommer de her lange perioder med iltsvind, fortæller biolog Marianne Knudsen.
Ifølge biologerne er udledning af næringsstoffer til Limfjorden lige nu den største trussel mod vand- og bundmiljøet. Dermed peger pilen på blandt andet landbruget.
Jørgen Hammer Sørensen fra Dansk Folkeparti i Mariagerfjord Kommune er dog ikke parat til bare at give landmændene skylden.
- Det har jo lydt sådan i mange år, og selvfølgelig kommer der nogle næringsstoffer fra landbruget, men der er også mange andre ting, der er årsag til, at vi har det miljø, vi har, påpeger Jørgen Hammer Sørensen.
Forskningsskibet Aurora og kampagnen Hovedet i Havet fortsætter i Aalborg indtil onsdag, hvor skibet sejler mod Løgstør. Fredag går turen tilbage til hjemhavnen i Aarhus.