01:56

TV2 Nord tog med Mette Frederiksen rundt i sit barndomskvarter i Aalborg Øst. Video: Robert Bedsted

Mette Frederiksen skifter valgkreds: Vil vælges i Nordjylland

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, skifter sin valgkreds i Ballerup ud med Nordjylland til næste folketingsvalg.

Formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, vender hjem til sin barndomsby Aalborg - i hvert fald kommer hendes navn nu til at stå på til stemmesedlen for vælgerne i Nordjylland til næste folketingsvalg i 2019. 

Læs også Mette Frederiksen - barn af Nordjylland med sine meningers mod

Hun skifter nemlig sin valgkreds i Ballerup ud med den i Aalborg Øst. Det oplyser Mette Frederiksen mandag aften.

- Jeg vil ikke sige, at mit skifte handler om taktik, men jeg vil selvfølgelig gerne trække så mange socialdemokratiske stemmer i Nordjylland, som jeg kan, siger Mette Frederiksen om grunden til sit skift af valgkreds. 

Om Mette Frederiksen:

  • Hun er født og opvokset i Grønlandskvarteret i Aalborg i 1977. 
  • Som barn gik hun på Byplanvejens Skole - inden hun fik sin studenterhue fra Aalborghus Gymnasium. 
  • Herefter tog hun sin bachelor i administration og samfundsfag ved Aalborg Universitet.
  • Rent politisk har Mette Frederiksen levet det meste af sit liv på Sjælland, hvor hun har stillet op i både Ballerup og Københavns Amtskreds.
  • Karrierens højdepunkt var i 2015, da hun blev valgt som formand for Socialdemokratiet.

TV2 Nords politiske analytiker, Thomas Funding, er dog ikke helt så sikker. 

- Det her handler udelukkende om at skaffe flere vælgere til Socialdemokratiet. Søren Gade har meddelt, at han ikke stiller op til næste folketingsvalg, og han fik 33.000 personlige stemmer i Nordjylland til det seneste valg. Nu håber Socialdemokratiet på at kunne erobre nogle af de stemmer, siger Thomas Funding.

- Dels handler det om at skaffe stemmer, men det handler også om at skaffe de rigtige stemmer. For hvis Socialdemokratiet kan erobre de tidligere Søren Gade-vælgere, så skaffer de venstre-vælgere. Og det er altså vælgere, der bevæger sig henover midten. Det er de stemmer, der kan afgøre et valg. 

02:14

Politisk analytiker Thomas Funding om Mette Frederiksens skift af valgkreds

Luk video

Kan sikre Mette Frederiksen statsministerposten

Thomas Funding understreger, hvor afgørende de stemmer kan være for udfaldet af folketingsvalget. 

- Det er i gåsetegn en lille ting, hvor hun stiller op henne. Men historisk set er folketingsvalg meget tætte, og her kan det blive de små ting, der bliver afgørende, siger han. 

Er det sandsynligt, at vi får en nordjysk statsminister til næste folketingsvalg?

- Det er ganske sandsynligt. Hun er jo Socialdemokratiets statsministerkandidat, og trækker rød blok flest stemmer, hvilket meningsmålingerne tyder på, så bliver hun statsminister, siger Thomas Funding.

06:28

Mette Frederiksen kan blive Danmarks næste statsminister - valgt i Nordjylland. I dag meddelte Social-demokraternes formand, at hun stiller op for kredsen Aalborg Øst - ved næste Folketings-valg.

Luk video