Nordjyde løsladt efter syv måneder i iransk fængsel

Thomas Kjems er en af i alt fire europæere, som Iran har løsladt som led i en fangeudveksling med Belgien.

Lørdag formiddag kan den 28-årige dansker Thomas Kjems ånde lettet op.

Da sætter han sine fødder på dansk grund for første gang siden november 2022. De sidste syv måneder har han tilbragt i et af Irans mest berygtede fængsler – Evin – der ligger i hovedstaden Teheran.

Men hvordan havner en 28-årig aalborgenser i den situation?

For at forstå det, skal man forstå Thomas Kjems, lyder det fra hans advokat Sam Jalaei, der har været en af hovedmændene i det tovtrækkeri med det iranske styre, der gør, at Thomas Kjems lørdag kan genforenes med familien.

- Thomas er en viking anno 2023. Han er en ung youtuber/influencer, der elsker at rejse og lære andre kulturer og folkeslag at kende, siger Sam Jalaei.

Et land præget af demonstrationer

Han fortæller, at Thomas Kjems havde hørt om Iran som et kulturrigt og gæstfrit land, og det fik ham til at rejse til landet, hvor han efter planen skulle være en måneds tid.

Det endte dog med at blive et væsentligt længere ophold.

Efter at have rejst landet tyndt, endte han tilbage i Teheran, hvor han mødte nogle andre unge mennesker, som han fik et venskab med, fortæller advokaten.

Teheran og resten af Iran var på daværende tidspunkt genstand for talrige demonstrationer, efter at den 22-årige kvinde Mahsa Amini var død i politiets varetægt få måneder før.

Protester for Mahsa Amini
Protester for Mahsa Amini
Foto: Dilara Senkaya / Ritzau Scanpix

Hun var tilbageholdt for at have overtrådt landets skrappe regler om at bære den religiøse klædedragt hijab.

Ifølge Sam Jalaei blev Thomas Kjems anholdt og senere fængslet, fordi styret mente, at han havde deltaget i demonstrationerne – og at han dermed udgjorde en trussel mod den nationale sikkerhed i landet.

Men ifølge advokaten var Thomas Kjems slet ikke med til demonstrationerne. Han havde blot gjort sig skyldig i at opholde sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Var i Ukraine, da krigen startede

En situation den rejselystne dansker i øvrigt havde befundet sig i før. På et andet eventyr havde han nemlig backpacket sig vej frem til Odessa i Ukraine.

Her befandt han sig den dag Rusland invaderede Ukraine, fortalte han i et interview med Nordjyske.

Ved den lejlighed lykkedes det ham dog at komme hjem til trygge Danmark efter to dage.

Så heldig var han ikke på sit besøg i Iran.

Som en af 40 EU-statsborgere måtte han lide den tort at sidde indespærret under kummerlige forhold uden at få særlig meget at vide.

Sam Jalaei, der selv har en fortid som politisk flygtning, fik sagen – og tog fat i nogle lokale advokater og politikere for at lægge pres på.

Politisk opmærksomhed

Sagen fik også politisk opmærksomhed hjemme i Danmark. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) skriver i en skriftlig kommentar til DR:

- Udenrigsministeriet har i tæt samarbejde med andre myndigheder lagt et stort stykke arbejde i at få danskeren udleveret og har ydet konsulær bistand gennem hele forløbet.

Han oplyser desuden, at løsladelsen skete i samarbejde med andre lande, der havde statsborgere fænglset i Iran – herunder Belgien.

- Jeg er både glad og lettet over, at en dansk statsborger nu er på vej hjem til sin familie efter at have været fængslet i Iran, siger Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Thomas Kjems er en af i alt fire europæere, som Iran har løsladt som led i en fangeudveksling med Belgien, siger en talsperson for den belgiske regering til AFP.

15 vesterlændinge sidder i iranske fængsler

En belgisk hjælpearbejder, der har været tilbageholdt i Iran, blev løsladt for en uge siden. Siden fulgte danskeren og to østrigere.

Til gengæld har Iran fået udleveret diplomaten Asadollah Assadi, som i 2021 blev idømt 20 års fængsel ved en belgisk domstol for planer om terrorangreb i Frankrig.

Der sidder fortsat mindst 15 vesterlændinge i iranske fængsler.

Ifølge menneskeretsorganisationer er de typisk ikke skyldige i nogen forbrydelse, men bliver tilbageholdt, fordi Iran mener at kunne bruge dem i byttehandler med udenlandske regeringer.

Thomas Kjems forventes at lande i Københavns Lufthavn klokken 11.05 lørdag, hvor han blandt andet vil blive genforenet med sin familie.


Seneste nyt

fra Nordjylland