Ny ballade hos Aalborg Renovation
Foto: Caspar Birk
Oplysninger fra en anonym whistleblower i Aalborg Renovation er årsag til, at kommunen nu sætter en ekstern undersøgelse i gang.
Aalborg Kommune har sat gang i en ekstern undersøgelse af mulig svindel på genbrugspladsen Over Kæret i Aalborg. Det sker efter en henvendelse fra en anonym whistleblower.
I april lå der et brev i postkassen hos Aalborg Kommunes kommunaldirektør Christian Roslev.
Brevet var - angiveligt - fra en ansat i Aalborg Renovation, der ville gøre kommunaldirektøren opmærksom på forhold, som vedkommende fandt mistænkelige.
Anklage om bestikkelse
Det drejer sig om europaller, der ifølge den anonyme whistleblower bliver afhentet af en privat erhvervsdrivende uden beregning og efterfølgende sælges.
"Den form for afregning firmaet giver til personale på Over Kæret er smørrebrød, kaffe og lign under bordet må da betegnes som beskikkes", står der i brevet, hvoraf det også fremgår, at to navngivne ledere er vidende om aftalen.
Efterfølgende modtog Christian Roslev endnu et brev, hvori der også er nævnt ordninger vedrørende cykler og diverse hvidevarer som whistlebloweren ønskede handling på.
Ingen fakturaer
I første omgang blev det besluttet at undersøge anklagerne internt. Her kom det blandt andet frem, at der ikke er afsendt fakturaer for de paller, der er afhentet.
Firma modtaget paller til videresalg uden beregning til Aalborg Renovation.
Fra whistleblowerens brev
Ifølge TV2 Nords oplysninger fortalte renovationschef Jens Boye på et møde med de ansatte i Aalborg Renovation, at rådmand Lasse Puertas Navarro Olsen (EL) og direktør i miljø- og energiforvaltningen Søren Gais Kjeldsen ønskede en ekstern undersøgelse af forholdene set i lyset af den tidligere omtale, der har været af Aalborg Renovation.
Chikane og mails på opslagstavle
For det er ikke første gang, at der er storm omkring forholdene hos Aalborg Renovation. For et par år siden stod flere medarbejdere frem og fortalte om chikane og så dårligt et arbejdsmiljø, at det for fleres vedkommende resulterede i kronisk sygdom.
Eksempelvis oplevede to ansatte at få fortrolige mails indeholdende meget personfølsomme oplysninger slået op på opslagstavlen i kantinen - endda af deres egen tillidsmand. Og ved siden af disse mails hang en skrivelse fra tillidsmanden og to arbejdsmiljørepræsentanter, hvor de forsvarede ledelsen og angreb deres to kolleger.
"Jeg er da ligeglad med, hvor de er medlemmer henne, når de skriver noget, der i min verden er løgn og angriber to, som jeg ser som kollegaer. Selv min direktør ser jeg som en kollega", udtalte tillidsmand Jan Jessen til Nordjyske 15. december 2019.
Nogle uger senere besluttede et snævert flertal af renovationsmedarbejderne at nedlægge arbejdet i nogle timer - stærkt ansporet af Jan Jessen trods hans status som tillidsmand.
Endnu en whistleblower
Nogle år tidligere var der også negativt fokus på Aalborg Renovation. Her drejede det sig blandt andet om ansatte, der stjal skrot og andet værdifuldt fra genbrugspladsen - i øvrigt også oplysninger, der kom fra en whistleblower.
Og det er i det lys, at et byrådsmedlem ser med ekstra bekymring på de nye anklager.
- Det tyder jo på, at man måske ikke er kommet helt til bunds dengang, men det skal man nu, siger Lars Peter Frisk (V), der er medlem af miljø- og energiudvalget i Aalborg Kommune.
Intet interview
Det bliver revisionsfirmaet Deloitte, der skal undersøge anklagerne fra whistlebloweren. Ifølge Aalborg Kommune forventer man en delrapport i slutningen af august.
TV2 Nord har forsøgt at få et interview med både rådmand Lasse Olsen, forvaltningsdirektør Søren Gais Kjeldsen og renovationschef Jens Boye. Men de vil ikke udtale sig, før resultatet af den endelige undersøgelse foreligger.
TV2 Nord har også været i kontakt med begge de erhvervsdrivende, der er omtalt i whistleblowerens breve. De afviser enhver anklage om ulovligheder.
Se indslag om sagen her: