Ny delaftale på ghettoområdet på plads - én børnehave i Nordjylland bliver ramt
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord
Regeringen har landet endnu en delaftale i de såkaldte ghettoforhandlinger.
I fremtiden skal der højst være 30 procent børn fra udsatte boligområder i dagsinstitutioner.
Sådan lyder det i den delaftale i ghettoforhandlingerne, som regeringen netop har forhandlet på plads med Socialdemokratiet og SF.
Den drejer sig om at fordele børn i dagsinstitutioner, så der ikke kun er børn fra udsatte områder. Aftalen gælder både vuggestuer og børnehaver.
- Det kommer ikke til at vedrøre forældre i dag, men 29 områder i ti kommuner, hvor der er over 30 procent fra udsatte områder, siger børne- og socialminister Mai Mercado (K) om aftalen.
I Nordjylland kommer det til at ramme Børnehaven Blåkildevej i Aalborg, da det ligger i tilknytning til de udsatte boligområder ved Blåkildevej, Fyrkildevej, Ravnkildevej og Hvidkildevej i Aalborg Øst.
DF står udenfor
Dansk Folkeparti har valgt at stå udenfor den sidste delaftale, som finansieres med cirka 200 millioner kroner.
Tidligere mandag landede regeringen en anden delaftale på området med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.
Her lød det, at børn fra udsatte boligområder skal i vuggestue eller dagpleje, uanset om forældrene ønsker det.
Parterne ser dagtilbuddene som en vigtig isbryder mellem forældrene og den danske kultur, som børnene automatisk bliver en del af i institutionslivet.
Regeringens ghettoplan falder langsomt på plads
Tirsdagens to aftaler er blot den seneste del af regeringens ghettoplan, der blev præsenteret i et større udspil i marts. Målet er at afskaffe Danmarks ghettoområder frem mod 2030.
Først på måneden faldt en række aftaler på plads inden for bolig-, beskæftigelses- og undervisningsområdet:
Regeringen, Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti har blandt andet aftalt, at ghettoområder, der har været på ghettolisten i fire år i træk, højst må have 40 procent familieboliger. Det kan for eksempel ske ved at sælge eller rive boligerne ned.
Derudover skal boligerne blive udlejet ud fra særlige kriterier, som for eksempel giver fortrinsret til boligsøgende i job, ligesom kommunerne ikke skal kunne anvise familier på en række overførselsindkomster til udsatte boligområder.
Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har aftalt, at der fremover skal indføres tre sprogprøver i 0. klasse på skoler, hvor elever fra udsatte boligområder udgør mere end 30 procent. Det træder i kraft fra skoleåret 2019/20. Elever kan således gå 0. klasse om én gang, inden de går videre til 1. klasse.
Derudover vil forældre til elever med et ulovligt fravær på mere end 15 procent i kvartalet blive frataget retten til børnecheck.
Fremover skal Undervisningsministeriet desuden kunne tvinge en institution til at stoppe med at optage elever med lav faglighed, og i sidste ende kan ministeriet lukke en institution.