Foto: Michael Schmidth Thomsen

Nye instruktører til demensvenlig træning

Fysisk træning er vigtig - også for mennesker med demens. Netop nu er de allerførste nordjyske instruktører i demensvenlig træning under uddannelse.

Der bliver grinet, dannet cirkler og leget kluddermutter på parkeringspladsen foran Aktiv med demens' lokaler på Hjulmagervej i Aalborg.

De 17 deltagere på instruktøruddannelsen for demensvenlig træning er godt i gang med at teste nye træningselementer af på hinanden.

En af dem er Sonja Larsen, der til daglig er instruktør i Sortebakkens Gymnastikforening i Nørager.

Jeg har lært mange ting. Jeg kom hertil med nogle lege, men jeg kan endnu flere nu. Jeg har fået bekræftet, at det er vigtigt at gå til folk med demens med et åbent sind, og så er det vigtigt at få folk til at grine.

Sonja Larsen, Instruktør, Sortebakkens Gymnastikforening

 - Jeg har lært mange ting. Jeg kom hertil med nogle lege, men jeg kan endnu flere nu. Jeg har fået bekræftet, at det er vigtigt at gå til folk med demens med et åbent sind, og så er det vigtigt at få folk til at grine, forklarer hun.

Deltagerne på den helt nye instruktøruddannelse er en blanding af frivillige fra foreningslivet og medarbejdere fra nordjyske kommuner. De skal alle lære, hvordan de bedst muligt kan inddrage folk med demens i den træning, der bliver tilbudt via foreningslivet.

- Noget af det, der sker, når man får en demenssygdom er, at man isolerer sig. Og vi ved, at det er vigtigt at være en del af et fællesskab. Og hvis man har været vant til at være i en håndbold- eller fodboldklub, så er det noget af det, der er vigtigt at holde ved lige, forklarer Birgitte Lund, der er landsinstruktør i DGI og har arbejdet med demensområdet i 25 år.

Det er DGI og den nordjyske forening Aktiv med demens, der står bag uddannelsen.

Læs også Gåture for demente: Det giver indre ro

- De instruktører, der bliver uddannet, håber vi kan være spydspidser i deres lokalsamfund, så de kan være med til at fastholde mennesker med demens på et træningshold i en forening, forklarer Kirsten Sværke, projektleder i Aktiv med demens. 

Sonja Larsen har da også allerede planer for, hvordan hun skal bruge sin nye titel som demensvenlig træningsinstruktør.

- Jeg vil gerne kunne lave et hold for folk med demens, hvor man kan lave lidt andre ting, siger hun.

02:53

Fysisk træning er vigtig, også for demente, derfor er de allerførste nordjyske instruktører i demensvenlig træning netop blevet uddannet.

Luk video