03:25

Nyt supersygehus dropper hjælp til førstegangsfødende

Det nye supersygehus i Aalborg skal ikke have et barselshotel, så når det står klar i 2020, står alle førstegangsfødende på egne ben.

Der er mange ting at se til med en lille ny i familien. Derfor har Tina Hejle og kæresten Anders Bygholm valgt at tage et par nætter på barselhotellet på Aalborg Universitetshospital Nord med deres nyfødte søn Jamie.

- Jeg er glad for at vi kom her og har fået den hjælp, som vi kunne, siger Tina Hejle.

Hun havde ingen komplikationer gennem sit fødselsforløb og skulle derfor ligesom alle andre uden komplikationer udskrives fire timer efter fødslen.  Men med barselshotellet fik hun en mulighed for at blive på sygehuset et par dage mere.  

Det kan være rigtig hårdt at blive forælder for første gang.

På barselshotellet kan førstegangsfødende med et ukompliceret fødselsforløb få assistance og gode råd fra sygeplejesker og jordemødre 24 timer i døgnet. 

Den nybagte far Alexander Kirkegaard ville heller ikke have været opholdet foruden.

  Foto: Per Frank Paulsen

 

- Det kan være rigtig hårdt at blive forældre for første gang. Det er en helt ny oplevelse, og det kan være rigtig svært. Hvem skal man gå til? Jordemoderen er der ikke helt tiden, og hvad sker der bagefter. Hvad skal man stille op med det hele? For os har barselshotellet været så nødvendigt, siger Alexander Kirkegaard, der er nybagt far til Ronja.

Men når det nye supersygehus står klar i 2020, er barselshotellet fortid, og de nybagte forældre står derefter på helt egne ben.

 Da vi fik midlerne, var barselshotellet en del af patienthotellet, og patienthotellet indgår desværre ikke i de midler, som vi hverken har fået penge eller kvadratmeter til, siger Regionsrådsformand Ulla Astman.

Selvom fødselsforløbet går problemfrit, kan der godt opstå komplikationer efterfølgende.

 De første to-tre døgn er ret vigtige, og så har vi også erfaring med, at det går lidt lettere, hvis man er kommet godt fra start, forklarer Birgitte Meier Jensen, der er vicechefjordemoder på Barselshotellet.

Hvis ikke barselshotellet havde været her, så var vi endt ved vagtlægen i stedet for

Opholdet er gratis for mor og barn, mens den nybagte far skal betale 160 kroner i døgnet for at få mad. Tilbuddet er populært.

- Hvis man først er kommet lidt i nød, så kan det være meget hårdt ikke at være indlagt og være på stedet. Det vil betyde mange kontroller her hos os, siger vicechefjordemoder Birgitte Meier Jensen

For Alexander var barselshotellet en nødvendig redning.

- Hvis ikke barselshotellet havde været her, så var vi endt ved vagtlægen i stedet for, og det var så lidt for sent. Nu har vi så vores på det tørre og er godt igennem, men det vil da være et tab, hvis ikke man har den her mulighed.

  Foto: Per Frank Paulsen (Arkivfoto)