Om få uger går arbejdet igang: Østerå skal løbe gennem Karolinelund

Østerå skal slynge sig over 500 meter gennem byparken Karolinelund.

Det har været planlagt længe, men snart går arbejdet for alvor igang: Østerå, som for mange hundrede år siden var en livsnerve i det centrale Aalborg, men sidenhen blev gemt væk under byen, skal igen se solens lys i Aalborg.

Det er et stort projekt over flere etaper og den første (og mindste) etape er allerede gennemført. Det er det korte stykke åløb mellem Musikkens Hus og Musikhuskvarteret ud til Limfjorden.

Nu er tiden så kommet til at tage hul på den næste - og måske nok mest spektakulære - etape: At få Østerå til at løbe gennem Karolinelund.

Karolinelund var indtil 2010 en forlystelsespark. I 2012 genåbnede parken som den bypark, den er i dag.
Karolinelund var indtil 2010 en forlystelsespark. I 2012 genåbnede parken som den bypark, den er i dag.

Opgaven med at fritlægge Østerå gennem Karolinelund har været på tegnebrættet i godt 12 år, men nu er den endelig sendt i udbud og senest 10. maj skal det store arbejde gå i gang. Og til september næste år - i 2022 - skal den udvalgte entreprenør så overdrage området til Aalborg Kommune, der skal lægge sidste hånd på den forbedrede bypark med ny beplantning, belysning og meget andet.

Kort: Sådan kommer Østerå til at løbe gennem Karolinelund

Projekt flytter rundt på byhaver

Det er et stort anlægsprojekt, men det er også et logistisk projekt. For på de arealer, der fremover skal være å-løb, er der allerede "beboere". Det gælder blandt andet de små byhaver i den vestlige del af Karlolinelund. Her dyrkes der planter til både øjnene og maven, men sæsonen i år bliver altså lidt anderledes fordi haverne skal flyttes til den østlige del af parken - i området hvor der i dag er petanquebaner. Derudover kommer det store projekt i karambolage med med skater-området og UngAalborgs aktiviteter samt altså petanque-banerne.

I de små byhaver har man, siden 2012 kunnet dyrke grøntsager og andet. Byhaverne flyttes i forbindelse med anlægsarbejdet.
I de små byhaver har man, siden 2012 kunnet dyrke grøntsager og andet. Byhaverne flyttes i forbindelse med anlægsarbejdet.

En ny skaterbane er dog en del af den helhedsplan for parken som også indeholder opholdsarealer og en gangforbindelse mellem den nye plusbus-station på Bornholmsgade samt Nordkraft. Det arbejde kommer formentlig til at foregå efter selve Østerå-projektet - altså efter 2022.

Også fest og farver i 2021

Byparken Karolinelund har i en årrække lagt scene til de såkaldte fredagsfester og andre kulturelle arrangementer, men selvom en stor del af parken nu skal graves op, bliver der stadig plads til kultur:

- Østerå bringer nye naturkvaliteter ind i Karolinelund, men der bliver fortsat også plads til fest og farver. Der kommer til at ske aktiviteter i parken samtidig med anlægsarbejdet, også i 2021, hvis ellers coronarestriktionerne tillader det, forklarer rådmand i By- og Landskabsforvaltningen Hans Henrik Henriksen.


Seneste nyt

fra Nordjylland