En attraktiv udsigt til Limfjorden fra nybyggede lejligheder her på Stigsborg Brygge i Nørresundby er kernen i en strid mellem Calum A/S og Aalborg Kommune.

Omstridt sag i retten: Nu afgøres det, om Aalborg Kommunes håndskrevne aftale er gyldig

I denne uge begynder retssagen om striden mellem byggematadoren Calum A/S og Aalborg Kommune omkring byggerier på Stigsborg Brygge i Nørresundby.

Et 15 år gammelt håndskrevet dokument spiller hovedrollen i den spegede sag, hvor Aalborg Kommune er blevet stævnet af en af landets største ejendomsfirmaer Calum A/S.

Stridens kerne er en aftale mellem Aalborg Kommunes daværende borgmester Henning G. Jensen, daværende rådmand for Teknik- og Miljøudvalget Henrik Thomsen (SF), og Henrik Calum fra Calum A/S.

Her er den håndskrevne aftale mellem tidl. borgmester Henning G. Jensen, tidl. rådmand Henrik Thomsen og Henrik Calum.

Aftalen blev indgået på et møde mellem parterne 27. juni 2005, hvor Henrik Calum mener at have fået Aalborg Kommunes garanti for, at man ikke ville bygge på et attraktivt område mellem fjorden og et Calum-byggeri på Stigsborg Brygge i Nørresundby.

Aftalen blev håndskrevet på et stykke papir – og nu går striden på, hvorvidt den er gyldig eller ej.

Derfor stævnede Calum A/S i 2018 kommunen – og nu skal sagen så afgøres.

Henrik Calum: Aftalen er bindende

Aalborg Kommune afviser, at aftalen er juridisk gyldig, fordi den ikke blev godkendt af et enigt byråd. Man mener dermed ikke, man er forpligtiget til at undlade at bygge nyt på området.

Her argumenterer man med, at en borgmester og en rådmand ikke kan underskrive en sådan aftale uden at få den endeligt godkendt af baglandet. Og det burde Henrik Calum, der er uddannet jurist, også vide, lyder det.

I et notat skriver kommunens juridiske rådgiver, advokatfirmaet Bruun & Hjejle: ”Calums krav er uberettiget, og dokumentet forpligter hverken kommunen til at friholde arealet fra bebyggelse eller til at betale erstatning til Calum A/S, idet der ikke er indgået en gyldig aftale, der forpligter Aalborg Kommune.”

Læs også Henning G. om underhåndsaftaler: - Der findes ikke flere sager

Henrik Calum selv mener derimod, at aftalen er lige så gældende som enhver anden – og at Aalborg Kommune ikke må ødelægge fjordudsigten foran firmaets lejligheder med andre byggerier.

Sagen skal nu afgøres ved retten i Aalborg i denne uge, hvor Calum A/S har stævnet Aalborg Kommune og indehaveren af Stigsborg-grunden i Nørresundby, udviklingsselskabet Stigsborg A/S, der er ejet af A. Enggaard A/S, PFA Ejendomme og Aalborg Kommune.

Læs også Analyse: Er en aftale altid en aftale?

Nuværende borgmester i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen, mener, at kommunen står stærkt i sagen – han har tidligere udtalt:

- Vi satser jo på at vinde den her retssag. Der siger vores juridiske afdeling, at vi står stærkt. Men hvis vi ikke gør, har vi adviceret Henrik Thomsen og Henning H. Jensen om, at vi forbeholder os retten til at sende erstatningskravet videre til dem, sagde borgmesteren.

I dag er tidligere rådmand Henrik Thomsen afdelingsleder i Teknik- og miljøafdelingen i Aalborg Kommune. Tidligere borgmester Henning G. Jensen sidder i bestyrelsen for Calum A/S.

LYNANALYSE af Søren Wormslev, politisk analytiker på TV2 Nord

En erhvervsmand, der overvejer at investere, vil helst kende vilkårene, før pengene sættes i spil. Omvendt er kommunalpolitikere forpligtet af et sæt demokratiske spilleregler og må derfor kunne balancere: Hvis de på forhånd for håndfast giver løfter om udfaldet af en kommunal sagsbehandling, risikerer efterfølgende borgerhøringer og byrådsbehandlinger at blive skueprocesser - og der er, hvis byrådet slår hælene i, den risiko, at politikerens løfter til en privat investor kan blive underkendt.