Solcelleplaner møder modstand: -De vil ødelægge naturen

Naboerne til Milbakken i Sulsted frygter for kommunens planer om solceller i området. De mener, det vil ødelægge området.

- Det gør ondt at tænke på, hvor meget det kan komme til at gå ud over vores natur.

Sådan lyder det fra Jan Ludvigsen, der bor på Milbakken i Sulsted. Han er jæger, og kommer derfor ofte i naturen i området. Men det kan snart være slut.

For Aalborg Kommune har planer om at opsætte solceller i området, og bliver det en realitet, vil det ifølge Jan Ludvigsen få dyrelivet til at forsvinde og dermed gøre det umuligt at jage.

- Det er næsten en del af min identitet. Når man vælger at bo på landet, så er det jo fordi, man er naturmenneske og fordi, man kan lide at færdes i naturen. Så det vil gøre ekstremt ondt, hvis de sætter solceller op netop her, siger han.

Jan Ludvigsen går ofte på jagt i området omkring Milbakken i Sulsted. Nu frygter han, at det snart er forbi.
Jan Ludvigsen går ofte på jagt i området omkring Milbakken i Sulsted. Nu frygter han, at det snart er forbi.
Foto: Katja Schlaikier / TV2 Nord

Huse risikerer at miste værdi

Også Bjarne Lauersen, der bor på Milbakken, er stærkt utilfreds med kommunens planer. Han frygter både for en værdiforringelse af sit hus, men tungest for ham vejer også hensynet til naturen.

- Vores huse vil falde ti til 20 procent i værdi. Det er det, vi har fået oplyst fra andre projekter. Det er da skideirriterende, siger Bjarne Lauersen og fortsætter:

- De brænder jorden af. Dyrelivet bliver forstyrret og dyrene flytter.

Bjarne Lauersen bor ved siden af et stort naturområde, hvor Aalborg Kommune har planer om, at opsætte solceller.
Bjarne Lauersen bor ved siden af et stort naturområde, hvor Aalborg Kommune har planer om, at opsætte solceller.
Foto: Katja Schlaikier / TV2 Nord

Aalborg Kommune mener ikke, naturen bliver ødelagt

I følge Aalborg Kommune vil nature dog ikke blive ødelagt. En VVM-redegørelse viser nemlig, at naturen i området ikke vil lide overlast ved solceller.

- Det kommer jo an på, hvordan man får det designet og får det til at hænge sammen med den natur, der er der ude i forvejen. Flere af de projekter, jeg har set, der forsøger man jo at oparbejde biodiversiteten og har netop meget fokus på at gøre noget ekstra ud af naturen, siger Jan Nymark Taysen, der er rådmand i By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune.

Derfor vil kommunen fortsætte med planerne, i første omgang på 94 hektar af jorden. Men de vil stadig lytte til hørringsvar fra bekymrede beboere.

- Det er jo en bunden opgave. Der er solceller, vindmøller og biogas, og vi skal jo den vej, hvis vi skal lykkes. Og det er så et af områderne, vi tænker det skal være, siger rådmanden.

Jan Nymark Thaysen mener ikke, at solceller vil ødelægge naturen ved Milbakken i Sulsted.
Jan Nymark Thaysen mener ikke, at solceller vil ødelægge naturen ved Milbakken i Sulsted.
Foto: Ib William Christensen

- Nogle gange føler vi, at det her er bunden af Aalborg Kommune

I følge naboerne har flere energiselskaber allerede henvendt sig, fordi de gerne vil udvide området med solceller. Derfor frygter de, at det ikke kun drejer sig om 94 hetar, men derimod op mod hele 600 hektar.

- Er det ikke bare, det koster at omlægge til grøn energi? Jo, det er det måske. Men er det her grøn energi? Det er jo spørgsmålet? Med de korte dage vi har, der giver solceller jo ingen energi, siger Jan Ludvigsen.

Planerne om solceller har nu fået naboerne til at starte en forening og hyrer en advokat til at tale deres sag.

- Nogle gange føler vi herude, at det her er bunden af Aalborg Kommune. Ligesom i vores egen have. Der smider vi alt det, som vi ikke gider at kigge på ned i bunden. Det her det er bunden af Aalborg Kommunes have, siger Jan Ludvigsen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland