Statsministeren roser AAU-studerende: - De har et meget højt niveau

Mette Frederiksen (S) var imponeret over de skarpe spørgsmål, hun blev stillet, da hun var til debat om den danske udenrigs- og sikkerhedspolitik på Aalborg Universitet.

Der er udbrudt krig i Europa. Det er de færreste i tvivl om, efter Rusland for mere end en måned siden invaderede Ukraine.

Netop krigen og dens betydning for den sikkerhedsmæssige situation i Danmark var emnet, da Statsministeren besøgte Aalborg Universitets kantine på Fibigerstræde.

De fremmødte studerende kunne frit række hånden op og spørge ind til dét omkring krigen, som optager dem. Det benyttede flere sig af – og selv om Mette Frederiksen (S) er vant til daglige spørgsmål fra pressen, imponerede nordjyderne.

- For det første har de et meget, meget højt niveau – de interesserer sig for den verden, der omgiver dem. Men jeg kan også mærke på den her unge generation, at de godt ved, verden er forandret for evigt. Der er vitterligt en tid før den 24. februar i år og en tid efter. Det er de begyndt at tage bestik af, lyder det fra statsministeren.

Den frie spørgerunde blev flittigt benyttet under Statsministerens besøg på Aalborg Universitet.
Den frie spørgerunde blev flittigt benyttet under Statsministerens besøg på Aalborg Universitet.
Foto: Bruno Stagsted / TV2 Nord

- Hun virkede velovervejet

De studerende var da også glade for chancen for at tale med landets øverste leder.

- Det er en sjov oplevelse – det er jo desværre ikke så ofte, de gider komme helt herop til Aalborg. Men jeg synes, hun klarede det godt ved at svare på mange forskellige spørgsmål. Hun virkede meget velovervejet, og det var fedt, vi alle sammen kunne få en chance for at komme med dét, vi havde tænkt på, siger Hamilton Delaney Miller, der læser nanoteknologi.

Studentersamfundet havde sammen med universitetet arrangeret debatten.

- Det betyder rigtigt meget, at statsministeren kommer forbi og giver os studerende mulighed for at få vores spørgsmål hørt – dét, vi egentlig undrer os over i forhold til situationen. Det er et ret aktuelt emne med udenrigspolitik i forhold til, hvad der foregår i Ukraine lige nu, siger Christoffer Holgaard, der er formand for Studentersamfundet på Aalborg Universitet.

quote Putin har forregnet sig – han troede ikke, Vesten ville være så stærk, som vi er

Mette Frederiksen, statsministeren (S)

Dialog vigtig i en krise

Den usikre situation i Ukraine sender efterskælv til hele Europa, og i sådan en ekstraordinær situation er det særligt vigtigt at snakke med danskerne, lyder det fra statsministeren omkring grunden til hendes besøg.

- Der er krig på vores kontinent, vi har stigende priser, det begynder at gøre ondt på økonomien, vi får stadig flere ukrainske flygtninge til Danmark, og vi har behov for at styrke dansk forsvar. Det er meget store ting, vi skal forhold os til, så der tror jeg, at dét at have en ordentlig dialog med hinanden er helt afgørende.

Der blev lyttet og spurgt ind, da statsminister Mette Frederiksen (S) gæstede kantinen på Fibigerstræde.
Der blev lyttet og spurgt ind, da statsminister Mette Frederiksen (S) gæstede kantinen på Fibigerstræde.

- Vi skal være helhjertet med i NATO

I sin indledning til debatten havde statsministeren et klart budskab med til de studerende: Stem ja til folkeafstemningen 1. juni, så vi kan få afskaffet det danske forsvarsforbehold.

En holdning, hun uddybede over for TV2 Nord efter debatten:

- Som statsminister synes jeg, at Danmark skal være 100 procent med i Vesten. For Putin har forregnet sig – han troede ikke, Vesten ville være så stærk, som vi er. Han håbede på et svagere EU og et svagere NATO – han har fået et stærkere EU og et stærkere NATO. Og skal i mine øjne også møde et stærkere Europa. Derfor ønsker jeg, at Danmark skal være med fuldtonet og helhjertet i både NATO og EU, sluttede Mette Frederiksen.


Seneste nyt

fra Nordjylland