Succes med diabetes-indsats: Lars tabte 65 kilo på et år
Foto: Johnni Isaksen
Lars Okdal Nielsen (th.) lagde sin livsstil om og er nu, trods en diabetes 2-diagnose, fri for medicin.
Aalborg Kommune er nomineret til Diabetesforeningens Handlingspris for deres målrettede indsats med at spotte borgere, der lider af type 2-diabetes eller er i fare for at udvikle sygdommen.
På et år er Lars Okdal Nielsen blevet 65 kilo lettere. Beslutningen om at tabe sig tog han efter et lægebesøg, hvor han fik at vide, at han skulle ændre sin livsstil med det samme, hvis han havde tænkt sig at leve til han blev 50. På det tidspunkt var Lars Okdal Nielsen 43 år, og han fik konstateret diabetes type 2.
- Det var en hård melding at tage imod, siger Lars Okdal Nielsen, som til daglig underviser slagtereleverne i køkkenet på Tech College i Aalborg.
Den kontante melding fik ham til at tage en beslutning om omgående at droppe sukker, fedt og alkohol, og i dag er han en helt anden mand, end ham han ser, når han kigger på billeder fra før vægttabet .
- Jeg synes selvfølgelig, at det er skræmmende at se, at det ligner en helt anden mand. Sommetider kan det være svært for hovedet at forstå, at man ikke ser sådan der ud mere. Men det går bedre og bedre. Men jeg synes, det er rystende, at man skal så langt ud, og være så overvægtig, inden man tager affære, siger Lars Okdal Nielsen.
Aalborg Kommune vil gerne spotte folk som Lars Okdal Nielsen så tidligt som muligt. Derfor tager de ud på arbejdspladser og jobcentre og tilbyder gratis sundhedstjek.
- Det der er omkring livsstilssygdomme er, at mange gange kan man gøre noget for at ændre situationen, så det ikke udvikler sig negativt til diabetes eller hjerte-kar-lidelse, siger Mads Borgstrøm, som er leder for sundhedsfremme ved Aalborg Sundhedscenter.
Kommunens indsats bliver nu fremhævet af Diabetesforeningen, som har nomineret dem til foreningens Handlingspris. En pris som uddeles på folkemødet på Bornholm fredag. I alt er otte projekter nomineret til prisen.
Noget af det, de også gør i Aalborg, og som bliver bemærket af Diabetesforeningen, er at tilbyde et gratis forløb med hjælp fra en sygeplejerske, en diætist og en fysioterapeut. Et forløb, som Lars Okdal Nielsen sagde ja tak til.
- Jeg synes at alle, der har diabetes skal vide, at de har den her mulighed. Det gjorde en kæmpe forskel for mig i forhold til at motivere og fastholde mig i det, jeg havde gang i, siger Lars Okdal Nielsen.
Lars Okdal Nielsen vil altid have type 2-diabetes. Men den radikale livsstilsændring betyder, at han er fri for medicin.
- Nu siger lægen, at jeg er i fantastisk form. Han har aldrig set noget lignende. Han sagde den anden dag, at sådan en som mig var en af grundene til, at det var noget ved at gå på arbejde. Så det er fedt, at man kan være med til den slags, siger han.