LIGE NU:

Sygehus kæmper på 12. år - rygeforbud virker ikke

Selv om der i 12 år har været rygning forbudt foran sygehusene i Aalborg, pulser patienter og pårørende lystigt.

Skiltningen er ikke til at tage fejl af foran både Sygehus Nord og Sygehus Syd på Aalborg Universitetshospital: Rygning er forbudt foran hovedindgangene og har været det i 12 år.

Alligevel flyder det med cigaretskodder, og patienter og pårørende trodser dagligt forbuddet. Nogle af dem er Mikkel Nielsen og Karina Thomsen, som er indlagt på nord med en for tidligt født dreng.

- Man kan godt blive frustreret at være indlagt på et sygehus dag ind og dag ud. Og når man ikke kan forlade området, er det rart nok lige at komme ned og kunne ryge lidt engang imellem og stresse lidt af, siger Karina Thomsen.

Og som Mikkel Nilsen påpeger, er der ikke nogen, der siger noget til, at de ryger foran indgangen. Aalborg Universitetshospital har godt nok ansat vægtere, der skal få rygerne til at indrette sig efter forbuddet, men lige lidt hjælper det. Klagerne bliver rettet til sygehusets ledelse.

Her vakler sygehusets sygeplejefaglige direktør, Lisbeth Kjær Lagoni, mellem at overholde forbuddet og at tage menneskelige hensyn.

- Dem, der kommer på vores hospital og vælger at trodse vores rygeforbud, er mennesker i en sårbar situation. De har måske brug for at få en cigaret efter at have fået en kedelig besked eller noget i den stil, siger Lisbeth Kjær Lagoni.

På sygehuset i Hjørring er der et rygeskur lige uden for hovedindgangen. Men det er ikke en løsning, man har overvejet i Aalborg. På Sygehus Nord er der ikke plads, og på Sygehus Syd vil sådan et skur koste en kvart million kroner. Og desuden findes der allerede rygepavilloner på sygehusene - de ligger bare ikke lige ved indgangene.

I stedet har man sat askebægre op. For klar til at opgive rygeforbuddet er man ikke, som man ellers har gjort på sygehuset i Herlev.

- Vi ruller ikke tilbage. For hver eneste gang, vi begrænser rygning, tilgodeser vi dem, der ikke ryger. Vi er et hospital, og mange rygere vil få et bedre helbred ved ikke at ryge, siger Lisbeth Kjær Lagoni.