LIGE NU:

Tusindvis af aktivister til Aalborg Zoo: Slip isbjørnen Lars fri – og vis, at I holder af dyr

19.000 underskrifter kræver isbjørnen Lars sat fri, efter videoer viser ham rokke fra side til side. Aalborg Zoo afviser kritikken.

I månedsvis har en gruppe dyreaktivister, som kalder sig selv Op Polar Bear, protesteret på Twitter og Facebook, efter en video af isbjørnen Lars fra Aalborg Zoo er dukket op.

Videoen viser Lars rokke fra side til side. Noget, han gør med jævne mellemrum. Og ifølge Thelma Smith, der er administrator for gruppens aktiviteter på Facebook, er der noget helt galt med Lars, som hun er sikker på lider af ”zoochosis”, som dækker over gentaget tvangspræget adfærd.

- At holde ham i zoo er ikke medfølende. De bryder sig kun om ham som et objekt, de kan tjene penge på, og ikke et levende væsen. Det er grusomt, udtaler Thelma Smith som TV2 Nord har interviewet via Facebook.

(OBS! Der kan være problemer med at afspille videoen i Internet Explorer.)

Lars er endnu en isbjørn i rækken, som gruppen er bekymrede for. Også isbjørnen Vilma, som døde efter to uger i Aalborg Zoo, mistænker de at have taget alvorlig skade af gentagne gange at være blevet bedøvet. Generelt er gruppen stærke modstandere af at holde isbjørne i fangenskab.

quote De bryder sig kun om ham som et objekt, de kan tjene penge på, og ikke et levende væsen. Det er grusomt.

Thelma Smith, Op Polar Bear

Op Polar Bear har lavet en underskriftsindsamling til fordel for Lars. Her kræver de, at han skal gennemgå en uafhængig veterinærundersøgelse, og at han skal sendes til Canada og leve resten af sit liv i et fristed for bjørne. I alt har 19.201 personer skrevet under.

Ved Aalborg Zoo er dyrepasser Frank Thomsen forundret over den voldsomme kritik. Han understreger, at de gør alt, hvad de kan, for at dyrene har det så godt som muligt.

- Jeg har passet bjørne i omkring 27 år. Jeg kunne aldrig som professionel dyrepasser overveje at bruge ham til noget økonomisk, siger han.

Han har også observeret Lars rokke frem og tilbage. En adfærd, som mange andre har bekræftet, at han også har udvist i andre zoologiske haver.

- Lars har mønstre, som han følger i løbet af året. Han har aldrig været en frisk og frejdig bjørn – han har altid gået stille og roligt, siger Frank Thomsen.

- De har både anklaget os for at bedøve ham, dope ham og vaske ham i klorbad, så han er blevet ren og hvid. Vi får aldrig stoppet kritikken, siger Frank Thomsen, som afviser anklagerne.

Han bliver bakket op af chefzoolog i Aalborg Zoo, Rikke Kruuse, som også er forundret over kritikken. Især kravet om at sende Lars til Canada er hun uforstående overfor – hun har nemlig aldrig hørt om stedet, og er ikke blevet kontaktet i forbindelse med det.

quote - Jeg har passet bjørne i omkring 27 år. Jeg kunne aldrig som professionel dyrepasser overveje at bruge ham til noget økonomisk.

Frank Thomsen, dyrepasser, Aalborg Zoo

- I vores europæiske fællesskab af zoologiske haver er der et panel af 10-15 isbjørneeksperter, som styrer, hvor dyrene skal hen. Vores isbjørneanlæg er et af de mest anerkendte anlæg, siger hun.

På trods af at Aalborg Zoo har svaret på underskriftsindsamlingen med en faglig forklaring, har Thelma Smith og resten af gruppen tænkt sig at fortsætte med at stille krav til den zoologiske have.

- Vi stopper ikke kampagnen, før han er blevet sat fri. Lars er ved at blive sindssyg. Hvis Aalborg Zoo vil vise verden, at de holder af dyr, ville de samarbejde med andre isbjørneorganisationer og flytte ham til Canada, siger Thelma Smith.

Tirsdag var Lars til sundhedstjek. Se, hvordan det gik her:

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

20210510-143629-4-1920x1280we

play Fokus: Nordjysk uenighed om skrottede vacciner

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

Til forsiden

Til forsiden