Udestue nedbrændt og villa røgskadet: Røgalarm reddede ældre ægtepar
Foto: Daniel Mikkelsen (Arkivfoto)
En ukrudtsbrænder er med al sandsynlighed skyld i en voldsom villabrand i Aalborg mandag formiddag.
Nordjyllands Beredskab blev mandag klokken 11.45 kaldt ud til en villabrand på Mylius Erichsens Vej i Aalborg.
- Det er røgalarmen i huset, der redder det ældre ægtepar, der bor der, fortæller indatsleder ved Nordjyllands Beredskab Søren Korsgaard.
- Da alarmen går igang, åbner de døren ind til stuen, der er fyldt med røg, og så må de flygte ud af huset i al hast sammen med en forbipasserende borger, der opdager branden og hjælper dem, fortæller han videre.
Branden var kort tid forinden opstået i villaens udestue, og indsatslederens bedste bud på, hvad der startede branden, er den ukrudtsbrænder ægteparrets havemand havde brugt mandag formiddag.
- Det der ofte sker, når folk bruger de her ukrudtsbrændere, er at de ser ukrudtet blive brændt, og så er de videre. De ser ikke, at ukrudtet brænder videre, og tænker ikke over, hvad det kan have af konsekvenser, når det er lige op af en træfacade, forklarer Søren Korsgaard, der altså ikke er 100 procent sikker på, at ukrudtsbrænderen bærer ansvaret for branden.
Han forklarer videre, at det glødende ukrudt kan sætte ild i spindelvæv, visne blade og andet, der gemmer sig i kanten under bunden af for eksempel en udestues træbeklædning, og så kan det gå stærkt, som det gjorde mandag i Aalborg.
- Udestuen er brændt ned, døren ind til villaen er brændt ned og hele huset har røg og sodskader, fortæller Søren Korsgaard, der sammen med sine brandmandskolleger dog fik begrænset ilden og reddet villaen ved at bruge såkaldt overtryksventilering.
- Det betyder, at vi blæser en masse luft ind i huset fra den modsatte side af, så vi tvinger ilden og varmen ud hvor den kom fra, og på den måde forhindrer den i at brede sig, forklarer han.
Skaderne i selve villaen begrænser sig derfor til et loft, der skal skiftes og så de røg og sodskader, der kommet i hele huset.
- Nu skal de genhuses, og så kan de flytte ind igen, når skaderne er blevet udbedret, siger indsatslederen.