Vadum-borger vil ikke betale for kommunens nye kloak
Borgere i Aalborg Kommune raser over, at de skal finde tusindvis af kroner til separatkoakering. De mener, at kloaksystemet fungerer, som det skal.
Husejere i Vadum har fået påbud om at separatkloakere, men hvorfor betale, når man ikke selv har problemer, spørger en grundejer.
Med mere voldsomt vejr følger blandt andet risiko for oversvømmelser, når langvarige og kraftige regnskyl rammer Nordjylland. Det er en af årsagerne til, at de nordjyske kommuner giver borgerne påbud om at separatkloakere - altså lave en ny kloakering, der adskiller spildevand fra regnvand. En manøvre, der skal mindske risikoen for oversvømmelser, samtidig med at det letter presset på både kloaksystemer og renseanlæg.
Men det er ikke alle, der er lige tilfredse ved udsigten til at skulle betale alt fra 25.000-50.000 kroner for at lægge nye rør. På Søndermarken i Vadum er Christian Clausen blandt de utilfredse. Han har sammen med en række andre borgere i byen fået besked om, at de skal separatkloakere inden udgangen af 2021.
- Folk med kælder har måske nok problemer med vand, men jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal betale for kommunens kloakering. Jeg har jo ikke problemet, siger Christian Clausen.
Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal betale for kommunens kloakering. Jeg har jo ikke problemet
Ifølge rådmand for miljø- og energiforvaltningen i Aalborg Kommune, Lasse P. N. Olsen (EL) er der god mening i, at alle husejere i et område tilslutter sig separatkloakering, selv om de ikke selv oplever problemer med regnvand.
- Det kan godt være, der er nogle, der ikke har problemerne, og det er jo dejligt, men når vi separatkloakerer, så vil dem, der har problemerne få dem i endnu stærkere grad, hvis ikke alle kobler sig på.
Nogle steder er der for længst separatkloakeret, andre områder skal gøre det længere ude i fremtiden. Det er typisk i byområder, behovet er størst, og rækkefølgen afhænger blandt andet af risikoen for oversvømmelse, beskaffenheden af kloaknettet og om der alligevel skal udføres gravearbejder i et område, så man kan spare penge og genere borgerne mindst muligt.
Borgerne skal kun betale for den del af arbejdet, der skal udføres på deres egen grund, men Christian Clausen så nu alligevel gerne, at han kunne få en økonomisk håndsrækning.
- Det er jo på vores eget grundstykke, at kommunen pålægger os at lave noget. Det kan da være, de har en eller anden idé, måske kommer de med en pose penge. Det må vi snakke med rådmanden om, siger han.
Rådmanden afviser, at det kommer til at ske.
- Det ville være helt fair, hvis vi gjorde det. Det er jeg helt enig i. Men lovgivningen er sådan, at det arbejde, der udføres på folks egen grund, det skal man selv hæfte for. Og det er jo det, det her handler om, siger Lasse P. N. Olsen.