SENESTE NYT:

Virksomhed udvider med kæmpe testhal for vindmøller i Aalborg

BLAEST bygger en ny 5.000 kvadratmeter stor hal i Aalborg Øst til test af vindmøller.

Snart skal endnu flere vindmøllevinger stå sin styrkeprøve på Aalborg havn.

Det står klart, efter at Aalborg Havn A/S har indgået en aftale med testcenteret BLAEST om en ny, stor testhal i Aalborg Øst, der skal opføres på et areal ved siden af virksomhedens eksisterende testcenter.

Den nye testhal får til formål at imødegå den stigende efterspørgsel på vingetest, som de senere års intensiverede fokus på vindenergi har medført.

Beslutningen om etableringen af den nye testhal er truffet, eftersom BLAEST netop har indgået en aftale med den danske vindmølleproducent Vestas med et omfang, der kommer til at udnytte den nye testhals fulde kapacitet.

- Det går for alvor stærkt i vindmøllebranchen, ikke mindst inden for udvikling af nye vinger. Den store priskonkurrence mellem producenterne medfører blandt andet øget udvikling af nye vingetyper til mere effektive møller med større rotorer, som kan bidrage til at reducere prisen per produceret kilowatt-time, siger siger Erik Steen Jensen, adm. direktør i BLAEST, og fortsætter.

- Øget testkapacitet er afgørende for, at vi fortsat kan være førende inden for vingetest og holde snuden i vækstsporet. Vi er derfor rigtig glade for, at vi er blevet enige med Aalborg Havn om etableringen af den nye og moderne testhal, som fordobler vores kapacitet og giver os mulighed for at indgå et tættere samarbejde med Vestas om vingetests.

Visualisering af det nye testcenter for vindmøller på havnen i Aalborg Øst.
Visualisering af det nye testcenter for vindmøller på havnen i Aalborg Øst.
Foto: BLAEST

Tæt samarbejde med Vestas

Vestas er verdens førende producent af vindmøller med en global markedsandel på over 22 procent og med egen udvikling og produktion af vinger. BLAEST har gennem mange år været leverandør til Vestas inden for fuldskalatest af vinger, så valget af BLAEST som fremtidig nøgleleverandør af vingetest er derfor naturligt.

- For Vestas er det afgørende at have tætte partnerskaber med vores leverandører, og vi er meget glade for at styrke samarbejdet med BLAEST, som forstår den måde, vi arbejder på og leverer på højeste niveau. Samarbejdet understreger værdien af at have et stærkt netværk af samarbejdspartnere i Danmark, der i mange år har udgjort vindindustriens globale centrum, siger Anders Vedel, teknologidirektør i Vestas. 

- Den status og de mange grønne arbejdspladser, der følger, skal vi bibeholde ved, at der fortsat investeres i grøn forskning og sættes nye og moderne vindmøller op i Danmark, så det giver mening at udvikle og teste nye vindmøller herhjemme,

Udvidelsen betyder også, at BLAEST står overfor en markant vækst i antallet af medarbejdere. BLAEST beskæftiger i øjeblikket 22 medarbejdere, som primært er ingeniører og teknikere, og dette tal forventes som følge af udvidelserne at stige til cirka 35 i løbet af det kommende år. BLAEST vil dermed blive verdens suverænt største uafhængige testcenter for vindmøllevinger.

Visualisering af det nye testcenter for vindmøller på havnen i Aalborg Øst.
Visualisering af det nye testcenter for vindmøller på havnen i Aalborg Øst.
Foto: BLAEST

Verdenscentrum for vingetest

Med den nye testhal fordobler BLAEST sit testareal, og udsigterne til det stigende antal vingetest på havnen vækker glæde hos bestyrelsesformand i Aalborg Havn A/S og borgmester i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen, der hæfter sig ved, at man på Østhavnen i Aalborg har formået at skabe et område, der er absolut verdensførende inden for vingetest. 

- Det er helt igennem fantastisk for både Aalborg Havn og for Aalborg generelt. Det er en central del af Aalborg Havns strategi, at vi formår at skabe og facilitere miljøer til virksomheder, der arbejder med tests og nulserieproduktion. Det kan nemlig bidrage til at bringe Aalborg helt i front inden for områder med stort potentiale, så vi kan skabe både vækst og flere jobs i byen, siger Thomas Kastrup-Larsen og fortsætter:

- I den forbindelse er samarbejdet med BLAEST et fremragende eksempel på vores evne til at udnytte den grønne omstilling til at skabe vækst. Mig bekendt havde vi i forvejen med både Siemens Gamesa og BLAEST det område i verden med den største koncentration af vingetestkapacitet, og med den nye testhal bliver den position jo kun yderligere styrket. Samtidig har vi også en anden stor spiller i vindmøllebranchen på havnen nemlig Bladt Industries, så vi står generelt rigtig stærkt inden for brancher, der beskæftiger sig med vindenergi.

Merte Eliassen

play Efter hjemmerøveri: - Jeg tør jo knap nok at gå ud til døren eller min egen bil

20_percent

play Smittetallet stiger fortsat i Frederikshavn

d6c475468b588e7f4abd

play Flere ældre i Nordjylland betyder større behov for sygeplejersker i fremtiden

Palle Povlsen

play Vagtmandens bedste råd mod indbrud: Få hjemmet til at se beboet ud

Merte Eliassen

play Efter hjemmerøveri: - Jeg tør jo knap nok at gå ud til døren eller min egen bil

20_percent

play Smittetallet stiger fortsat i Frederikshavn

d6c475468b588e7f4abd

play Flere ældre i Nordjylland betyder større behov for sygeplejersker i fremtiden

Til forsiden

Til forsiden