Aalborg Designskole i fare for at lukke

Hvis Aalborg Kommune gør alvor af forslaget om at skære 700.000 kr. i årlig støtte til skolen væk, lukker den til nytår. Sådan lyder den dystre melding fra skolens ledelse.

Marah Abdulhadi er netop startet på Aalborg Designskoles seneste hold. Hun drømmer om en fremtid i modebranchen.

- Det er virkelig noget, som jeg interesserer mig for. Og det er jo derfor, jeg sidder her i dag, konstaterer hun og arbejder videre på en skitse til en nederdel.

Men Marah Abdulhadi og de øvrige 22 elever, som startede på skolen efter sommerferien, kan meget vel få den kedelige titel som skolens sidste elever. Aalborg Designskole er i overhængende fare for at lukke.

- Designskolen kommer de facto til at lukke den dag, hvor tilskuddet ophører.

Sådan lyder den klare melding fra Julie Hølcke Keldorff, kommunikationsansvarlig for Aalborg Designskole.

Aalborg Kommune har som del af budgetforhandlingerne for 2019 foreslået, at skære de 700.000 kommunale støttekroner væk, som Designskolen hvert år modtager. Ifølge skolen et dødsstød, der vækker både stor bekymring og stor undren.

- Vi har jo med talentudvikling at gøre som en stor satsning i vores bydel i Aalborg. Og design- og tekstilbranchen er jo nogle af de største eksportvarer, vi har i vores land, siger Julie Hølcke Keldorff.

Den ansvarlige rådmand på området, Venstres sundheds- og kulturrådmand, Mads Duedahl, forstår udmærket godt frustrationen. Men det er for ham et spørgsmål om at prioritere, når kommunen for eksempel også skal håndtere 1000 nye ældre medborgere hvert år.

- Hvad er en kommunal kerneopgave og hvad kan andre drive? Og her er min vurdering, at lige præcis det her tilbud godt kunne drives i aftenskoleregi eller af en privat aktør. Det behøver ikke nødvendigvis få et ekstraordinært tilskud gennem daghøjskoletilskuddet, siger Mads Duedahl.

Aalborg Designskole er ikke SU-berettiget og eleverne betaler selv 60 kr. om ugen for at gå på skolen.

Kan I ikke bare skrue op for brugerbetalingen?

- Jo, det kunne vi i princippet godt. Men 700.000 kr. er egentlig en ret billig måde at drive en hel designskole på. (…) Og hvis vi skruer op for det (brugerbetalingen, red.), så bliver det jo sværere for de unge selv at skulle finansiere det, siger Julie Hølcke Keldorff.

Aalborg Designskole er en del af FOKUS Folkeoplysning og har lige nu 23 elever. Om tilskuddet til skolen endegyldigt bliver skåret væk, afgøres ved forligsforhandlinger den 27. september.


Seneste nyt

fra Nordjylland