Aalborg Havn kan miste Grønlands-handel og over 1000 arbejdspladser

Arkivfoto. Foto: TV2 Nord (Arkiv)

Borgmester og formand for Aalborg Havn, Thomas Kastrup-Larsen truer med erstatningskrav, hvis Royal Arctic Line forlader Aalborg før kontraktudløb i 2022.

På Aarhus Havn glæder man sig allerede over den flytning fra Aalborg til det østjyske, som Royal Arctic Line tirsdag meddelte, at de vil gennemføre i 2019. Sådan en flytning af hele Grønlands-handlen fra Danmark vil nemlig betyde cirka 1000 nye arbejdspladser i Aarhus.

Men på havnen i Aalborg er reaktionen - ikke underligt - helt anderledes. Her har Royal Arctic Line haft base siden 1971, og i dag er 1800 arbejdspladser afhængig af rederiets tilstedeværelse.

Arbejdspladser, havnen og Aalborg Kommune nu står til at miste, hvis Grønlands-handlen som bedyret flytter i 2019 - tre år før kontrakten med Aalborg Havn udløber. Og det får nu borgmester og formand for Aalborg Havn, Thomas Kastrup-Larsen, til at melde skarpt ud:

- Vi har en uopsigelig kontrakt med Royal Arctic Line, som løber frem til 2022. Nu meddeler de så, at de vil ud allerede i 2019. Men vi har tænkt os at holde rederiet op på den kontrakt, og hvis der er tale om et kontraktbrud, vil vi sagsøge dem med erstatningskrav i 200 millioner kroner-klassen, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Han frygter dog ikke, at hverken Aalborg Havn eller Aalborg Kommune vil blive alt for hårdt ramt af en eventuel flytning. 

- Vi er en havn, der gør alt for at servicere vores kunder. Vi har bygget en containerforretning op også, og vil Royal Arctic Line ud, vil vi gøre alt for at få flere nye kunder ind på pladsen i stedet og på den måde begrænse tabet af arbejdspladser. Der er mange mindre virksomheder her i byen, der ligger her, fordi de arbejder sammen med Royal Arctic Line. Dem skal vi give andre muligheder, så de bliver her, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Gennem de seneste år har Aalborg Havn oplevet god vækst i både omsætning og arbejdspladser. Og at Grønlands-handlen kan rykke til Aarhus allerede om halvandet år, vil ikke ændre på den udvikling, mener han.

- Vi er forberedte på det her scenarie. Vi har før hørt Royal Arctic Line snakke om flytning, så vi er klar til at reagere på det, og vi vil arbejde målrettet for lukke hullet efter dem, siger havneformanden.

Lige nu foregår kommunikationen mellem Aalborg Havn og Royal Arctic Line via brev. Tirsdag aften modtog Aalborg Havn meldingen om flytningen, og snart vil det grønlandske rederi modtage et svar på det brev.

- Jeg er meget skuffet over, at man fra Royal Arctic Lines side ikke vil overholde forretningskontrakter, man selv har indgået. Mange grønlandske virksomheder har investeret i Aalborg i tillid til, at rederiet overholder sine aftaler, men det indgår åbenbart ikke i rederiets forretningsplan længere, siger Thomas Kastrup-Larsen.

Grunden til, at Royal Arctic Line vil flytte havn, er, at den er ved at forny den nu 25 år gamle flåde med tre nye kæmpeskibe - og dem er der ikke plads til på Grønlandshandlen i Aalborg, vurderer rederiet. Derimod er Aarhus det oplagte valg med bedre havnedybde, indsejlingsforhold og logistisk placering.

 

 

Flere nyheder fra TV2 Nord