Ældre med synkebesvær koster dyrt: Det skal forebygges tidligt

Studier viser, at 60-87% af plejehjemsbeboere har dysfagi. Arkivbillede Foto: Tommy Kofoed, Scanpix

Ældre der har problemer med at spise, drikke og synke koster kommuner og hospitaler dyrt. Regionshospital Nordjylland vil øge fokus på forebyggelse.

Der er mange penge at spare for både kommuner og hospitaler, hvis de bliver bedre til at forebygge Dysfagi. Dysfagi er, når man har problemer med at spise, drikke og synke. Et problem, der oftest ses ved ældre patienter, men som altså koster dyrt, viser et samarbejde fra Regions Hospital Nordjylland og Brønderslev, Frederikshavn og Hjørring Kommune.

Projektet har set på de årlige omkostninger, som hospitaler og kommuner har i forbindelse med Dysfagi. Det viser, at borgere med denne lidelse koster 37% mere under indlæggelse og 33% mere ude hos kommunerne end mennesker uden Dysfagi.

- Kan vi på både hospitaler og i kommunerne blive bedre til at forebygge dysfagi tidligt, så kan udgifter til hjemmepleje, hjemmesygepleje, træning og indlæggelser minimeres. Det giver rigtig god mening. Både for patienterne og for økonomien, siger forskningskoordinator og ph.d. Dorte Melgaard.

Det er op imod 50% af de ældre patienter, der er indlagt på Regions Hospital Nordjylland, der har problemer med at spise, drikke og synke. Forebyggelsen skal bestå i at sikre god kost målrettet til den enkelte patient i forhold til konsistensniveau. Samtidig skal spise- og drikke funktionen trænes.

- Det er ret enkle ting, der skal til for at forebygge og behandle dysfagi, og det er en investering, der er givet godt ud. Jo før man opdager det, jo bedre, siger Dorte Melgaard.

Udover de økonomiske gevinster er det ifølge projektgruppen også massere at fordele at hente for de ældre.

Projektgruppens anbefalinger:

  • Der bør være øget fokus på at forebygge dysfagi tidligt, således at udgifter til hjemmepleje, hjemmesygepleje, træning og indlæggelser kan minimeres.
  • Kommunerne bør have fokus på behandling af borgere med dysfagi, i form af for eksempel specialkost, træ­ning.
  • Hospitalerne bør have fokus på at screene ældre patienter for dysfagi.
  • Hvis der under en indlæggelse konstateres dysfagi, bør hospitalerne sikre, at der sker en fyldestgørende over­levering til kommunerne.

 

Flere nyheder fra TV2 Nord