Ældre raser over robotstøvsugere

Mindst 600 pensionister i Mariagerfjord Kommune må for egen regning anskaffe sig robotstøvsuger, hvis de fremover vil have støvsuget i deres hjem. 

Fra nytår skal det være slut med, at hjemmehjælpere støvsuger hos de ældre. I stedet skal de ældre borgere anskaffe sig en robotstøvsuger - for egen regning. Det besluttede Udvalget for Sundhed og Omsorg i Mariagerfjord Kommune mandag. Men den beslutning falder ikke i god jord hos de ældre.

Tirsdag var omkring 50 ældre borgere til et informationsmøde om robotstøvsugeren i Bernadottegården i Hadsund. Og de lagde ikke skjul på deres harme over kommunens beslutning.

- Der er mange ældre, der ikke kan noget som helst. Så kan de så overhovedet bruge sådan en robotstøvsuger? Desuden er det jo heller ikke alle, der har 3000 kroner til at købe sådan en støvsuger, siger Ingelise Skou, der var med på informationsmødet.

Også Ældre Sagen i Mariagerfjord Kommune mener, at politikerne har truffet en forkert beslutning:

- Det er en dum idé. Man tvinger ældre mennesker til at gå ud at betale for en ny støvsuger, der skal erstatte et menneske. Det er en klar forringelse af kommunens service over for de ældre, siger formanden for Ældre Sagen i Mariagerfjord Kommune, Lauge Prip.   

Poul Bergmann (S), der er formand for Udvalget for Sundhed og Omsorg, erkender, at beslutningen er taget på baggrund af, at kommunen skal spare. Han forklarer dog, at de ældre, der af forskellige årsager ikke har mulighed for at benytte en robotstøvsuger, fortsat får hjemmehjælp til at støvsuge:

- Hvis man er svagtseende, måske blind, eller dement, så kan man jo ikke bruge en robotstøvsuger. Og det er selvfølgelig noget, som visitatorerne vil vurdere i hvert enkelt tilfælde, siger han.

En robotstøvsuger koster mellem 900 og 3500 kroner. Mariagerfjord Kommune kan opnå en besparelse på 680.000 kroner på hjemmehjælpen.

Kommunen skal nu vurdere de 1200 borgere, der i dag har hjemmehjælpere til at støvsuge - derefter tages der stilling til, hvor mange der præcist skal ud at investere i en robotstøvsuger.


Seneste nyt

fra Nordjylland