Afgift vil ramme Aalborg Portland

[size=2]Torsdag fremlagde regering sit oplæg til finansloven. En femdobling af en afgift på et luftforurenende stof vil ramme cementfabrikanten Aalborg Portland. Afgiften skal indbringe statskassen 600 millioner kroner om året. [/size]

Det er den såkaldte NOx-afgift, som regeringen vil hæve fra 5 kr. til 25 kr. per kilo. NOx er en kemisk forbindelse, som opstår ved forbrænding og afgiften vil derfor ramme Aalborg Portland.

- Jeg er jo overrasket over, når man nu taler meget om dansk konkurrenceevne og det at bevare danske arbejdspladser, så er der jo en vis disharmoni i de her meldinger, siger koncernfinansdirektør i Aalborg Portland A/S til TV2/Nord.

Den tidligere regering hævede afgiften i 2007, men der slap Aalborg Portland til gengæld for afgifter på cementstøv. Præcis hvor meget det vil koste vides ikke endnu. Men usikkerheden påvirker virksomheden.

- Det, der er problemet, er jo, at de her afgifter er jo med til over tid at kvæle en virksomhed som Portland. Det er umuligt at foretage langsigtede investeringer, når der hele tiden kommer nye afgifter, siger koncernfinansdirektør Henning Bæk til TV2/Nord.

Hos Venstre har man længe advaret mod at give virksomhederne ekstra afgifter. Det vil betyde, at virksomhederne flytter fra Danmark.

- Alternativet, jamen det er jo, at der skal fyres medarbejdere, eller i sidste instans, så kan alternativet også blive, at virksomhederne flytter. Eller sagt på en anden måde: Nye virksomheder kommer ikke til Danmark, siger folketingsmedlem for Venstre, Preben Bang Henriksen til TV2/Nord.

Se med i udsendelsen torsdag kl. 19.30, hvor Simon Kollerup (S) skal svare på spørgsmål omkring oplægget til den nye finanslov.


Seneste nyt

fra Nordjylland