Banker bremser landbruget

03:06

Claus Jensen og hustruen har fået afslag på lån hos over seks banker. Det selvom de har en million kroner på opsparingen.

1 af 2

Det er næsten umuligt for unge landmænd at komme ind i branchen, fordi bankerne er meget tilbageholdne med at låne dem penge. Og det truer landbrugets fremtid, da mere end hver femte landmand er over 64 år.

Claus Jensen har i 15 år haft en drøm om at blive landmand. Han vil gerne have et økologisk landbrug med både svineavl og afgrøder - men det kan han ikke få, fordi bankerne ikke vil låne ham penge. Og det er selvom han har én million kroner på opsparingen.

- Jeg kender selv flere, som står i samme situation. Nogle af dem har endda helt opgivet at blive landmænd, fordi det er en umulig situation, siger Claus Jensen.

Og Claus Jensen er ikke den eneste unge med en drøm. En drøm, der pt. ikke kan realiseres på grund af bankernes afvisninger. Og det er et problem for landbrugets fremtid mener flere instanser.

- Det er et alvorligt problem, at generationsskiftet mere eller mindre er gået i stå, siger Søren Gade adm. direktør i Landbrug & Fødevarer til Børsen.

- En landmand på 64 år er selvfølgelig på vej ud af erhvervet. Landbruget er nødt til at finde på modeller, der kan slå hul på problemet, siger Danish Crowns formand Erik Bredholt til Børsen.

Samtidig med, at alderen er gået op, er investeringer faldet. Siden 2009 er landbrugets nettoinvesteringer faldet med op mod ti milliarder netto, viser tal fra Danmarks Statistik.

Claus Jensen er selv opvokset på et mindre landbrug og fandt allerede i en tidlig alder ud af, at han ville arbejde inden for landbruget.

Han har været i både Canada, Australien og Skotland for at arbejde som landmand, og for at samle erfaring. Lige nu er han dog nødt til at leje sig frem til en midlertidig løsning, hvor han har 70 hektar i Øster Hjermitslev. For han vil arbejde inden for landbruget - også selvom bankerne siger nej.

- En gylden løsning kunne være, hvis en landmand var på vej ud af erhvervet, hvor jeg så kunne overtage, men det sker ikke tit, siger Claus Jensen.

Men lige nu står han i den situation, at hans udlejer kan opsige lejemålet, så Claus Jensen pludselig kan se sig selv stå på helt bar bund igen. Og banken vil ikke hjælpe ham før han har flere millioner i lommen.

Flest ældre landmænd

Aldersgennemsnit for landmænd i perioden 2008-2010:

  • Op til 34 år: 5 % - 2.316 personer
  • 35-64 år: 73 % - 30.931 personer
  • Over 64 år: 22 % - 9.230 personer

Antallet af unge er landmænd er faldet fra 4.635 til 2.316 siden 2000.
Samtidig er antallet af ældre steget fra 8.230 til 9.230.

Kilde: Danmarks Statistik

Flere nyheder fra TV2 Nord